srijeda, 3. lipnja 2015.

Mascarpone, višnje, šumsko voće, bijela čokolada


Sastojci
TAMNI BISKVIT
3 žlice glatkog brašna 3 jaja
3 žlice kristal šećera
30g margarina
1 žlica kakaa u prahu
1/3 vrećice praška za pecivo
TAMNA KREMA
250g mascarpone sira
1 žlica kristal šećera
2,5dcl sl vrhnja
200g mliječne čokolade
BIJELI BISKVIT:
3 jaja
3 žlice glatkog brašna
pola čajne žličice praška za pecivo
100ml mlijeka
3 žlice kristal šećera
PRELJEV OD VIŠNJI
1 staklenka 350g višnji u kompotu
70g šećera kristal
pola žličice cimeta
sok od pola limuna
100ml soka iz kompota od višnji
50 ml vode
2 žlice gustina
2 žlice soka iz kompota
BISKVIT OD LJEŠNJAKA
5 jaja
3 žlice kristal šećera
5 žlica oštrog brašna
5 žlica mljevenih lješnjaka
1 žličica ulja
2-3 kapi soka od limuna
1 prašak za pecivo
1 žlica kakaa u prahu
BIJELA KREMA
250g mascarpone sira
2 žlice kristal šećera
2,5 dcl slatkog vrhnja
1 vanilin šećer
200g bijele čokolade
PRELJEV OD KUPINA
1 staklenka kupina iz kompota (350g)
ZA GLAZURU I DEKORACIJU
slatko vrhnje
čokolada
cornflakes od riže sa čokoladom
žuta prehrambena boja
1 limun ( sok za nakapati biskvite )



Priprema
1.
TAMNI BISKVIT
Žutanjke i šećer pjenasto izmuti. Posebno napravi snijeg od bjelanjaka. Smjesi žutanjaka dodaj omekšali margarin, brašno i prašak za pecivo te snijeg od bjelanjaka, na kraju kakao. Peci 10 min na 180°C.
2.
TAMNA KREMA
Smiksaj mascarpone i šećer. Čokoladu otopi na pari. Slatko vrhnje izradi mikserom i umješaj ga u smjesu mascarponea. Na kraju dodaj otopljenu čokoladu.
3.
BIJELI BISKVIT
Žutanjke miksaj sa šećerom, posebno napravi snijeg od bjelanjaka.Brašno pomješaj sa praškom za pecivo i dodaj smjesi žutanjaka i šećera, miksaj, dodaj mlijeko, miksaj, na kraju dodaj snijeg od bjelanjaka. Peci 15 minuta na 180°.
4.
PRELJEV OD VIŠNJI
Višnje stavi na cjedilo. U posudu na laganoj vatri stavi vodu, šećer, limunov sok, sok iz kompota i kuhaj dok se šećer ne rastopi. Dodaj višnje, cimet i kuhaj na laganoj vatri 10 ak minuta. Gustin pomješaj sa 2 žlice soka iz kompota, umješaj u višnje i mješaj dok se ne zgusne. Ohladi.
5.
BISKVIT SA LJEŠNJAKOM
Žutanjke i šećer posebno izradi. Posebno snijeg od bjelanjaka. U smjesu žutanjaka dodaj lagano brašno, mljevene lješnjake, ulje i limunov sok. Na kraju dodaj snijeg od bjelanjaka i prašak za pecivo. Smjesu podijeli na 2 dijela. U jedan dio dodaj žlicu kakaa u prahu. Peci odvojeno biskvite na 180° 25 minuta. Ohladi biskvite.
6.
BIJELA KREMA
Isto radimo kao i sa tamnom kremom samo ovdje dodamo i vanilin šećer.
7.
PRELJEV OD KUPINA
Isto radimo kao  i sa višnjama samo ovdje stavljamo kupine iz kompota.
8.
Kad smo sve kreme napravili i biskvite ohladili slijedi slaganje torte:
9.
TAMNI BISKVIT - TAMNA KREMA
10.
BIJELI BISKVIT - BIJELA KREMA
11.
PRELJEV OD VIŠNJI
12.
BISKVIT SA LJEŠNJAKOM
13.
BIJELA KREMA - PRELJEV OD KUPINA
14.
BISKVIT SA LJEŠNJAKOM I KAKAAOM
15.
TAMNA KREMA
16.
Preostaje još dekoracija:
Imala sam dovoljno kreme nakon filanja pa sam prešla preko cijele torte prije nanošenja završne glazure.
Za glazuru sam koristila slatko vrhnje.
Dekoracija: žuta prehrambena boja, čokoladna glazura, oblatna od čokoladne glazure, cornflakes sa rižom od čokolade ( za nož od pile - lanac ).
Nož je rađen po receptu tortice Yasmine, koju sam prepolovila, stavila jednu polovicu na drugu i ukrasila.
17.
Svaki  biskvit nakapati sokom od limuna.



Izvor: coolinarika.com
Mascarpone, višnje, šumsko voće, bijela čokolada
4/ 5
Oleh