utorak, 9. lipnja 2015.

Tortilje mexicana na njegov način


Sastojci
Tortilja-palačinka od kukurznog brašna
2 šalice oštrog ili miješanog brašna
1 šalica kukuruznog brašna (sitno ne za palentu)
1 šalica mlake vode
1/2 čajne žličice soli
1 žlica masti po želji
mjera šalice 2 dcl (ispadne nekih 35-40 tortilja )
ili smanjite ako trebate cca 20 kom
ako je viška tortilje zamrznem i između svake
stavim prozirnu prijanjajućiu foliju i u friz
Punjenje za tortilje
1 veća pileća prsa ili 2-ja manja
1 konzerva crvenog graha
1 kapula
1 crvena paprika
1 zelena paprika
3 jušne žlice ulja
3 jušne žlice kečapa
4-5 kapi tabasco umaka (ako se ima)
1/2 čajne žlice mažurana, malo soli, papra
malo vegete sad koristim vegetu natur
čili papričica suha ( 1-ili 2 ovisi kako ljuto volite)
a može i pikant vegeta ili više chilija to je stvar ukusa..
1 manja konzerva slanutka
1 konzerva kukuruza
Crveni šalša mexi umak
1/2 kg paradajza ili konzerva pelata
2-3 kapule
5-6 čena češnjaka
šečer origano ili mažuran, bosiljak,
sol, papar, peršin, lovor
chili na vrh noža da bude malo ljući
ili suha chili papričica a još bolje ako e svježa
Bijeli umak
2 dcl vrhnja (mileram)
malo chlija, senfa, soli, papra (na vrh noža)
par kapi tabasca
malo pikant vegete

Priprema
1.
Najprije pripemim sve sastojke kapulu, crvenu zelenu papriku na kockice male i sve ostalo primremi. Jedan dio graha kukuruza odvojiti za punjenje tortilja, a jedan dio crvenog graha-azuki, kukuruza, crvene i zelene paprike za salatu, i konzervu slanutka podijelimo.. malo kapule narezane na listiće i 1 žlicu kukuruza i graha odvojim za juhu mexičku & u biti juha od paradajza sa dodatkom tabasca i chilija.
2.
TORTILJA-tanka palačinka od kukuruznog brašna.  No prava  kukuruzna tortilja za nju je  ptrebno posebno brasno Corn Masa (čitaj:  masa harina), I to nije obicno kukuruzno brasno vec posebna meksicka mjesavina za tortillje  koje se u Meksiku melje na posebnim mlinovima. Kod nas ga nema  za kupiti. No kako su moji jako zadovoljni ovima od mješavine kukuruznog i običnog  slijedi Postupak:  Umijesiti od običnog i kukuruznog brašna s mlakom vodom u koju smo stavili sol, (prije nisam stavljala mast a sad dodam i 1 žlicu masti i malo p.za pecivo 1/2 vrećice  može ali i ne mora, čini mi se bolje i lakše za valjat ) tjesto onako kao za štrudlu dobro ga izradim i napravim 30-40-tak kuglica.  Vi možete dodati i malo praška za pecivo (ja ne dodajem ali u nekim receptima stoji p.p.). Ostavim 30-tak minuta da odstoji i u međuvremenu radim umake i punjenje s piletinom… (stavim ih ili u najlonsku vrećicu ili u vaxi posudu s poklopcem ili pokrijte s krpom da se tjesto ne suši  OVO JE JAKO VAŽNO.

II  varijanta je sa kvascem (naknadno napisano).. Staviti 2 šalice brašna glatkog  1 šalica oštrog  + 1 šalica  za poslije valjati kuglice...i 1 šalica kukuruznog  finog  brašna  i sve to prosijati kroz  sito   U posudi napravi jamicu i stavi 1 suhi digo kvasav i malo tople vode nek stoji par minuta  pa sve zamjesi sa  dosta tople vode  i soli i  malo soli i 1-2 žlice maslinova ulja ili domaće masti i umijesi glatko podatno tijesto  i ostavimo u vrećici da odstoji pola sata  i onda još premjesimo i napravimo tri kugle pokrijemo kuhinjskom krpom i uzimamo  po 1 kuglu napravimo kobasicu od tijesta i režemo podjednake komadiće i oblikujemo kuglice veličine večeg oraha  i  onu šalicu brašna  stavimo na radnu površinu da valjamo sa oklagijom  tanke palačinke i stavimo par sekundi na nemazanu čistu ugrijanu tavu po par sekundi s jedne i druge strane i stavimu u posudu s poklopcem...

3.


Na jako ugrijanu tavu (imam posebno za to lošiju tavu tj ne koristim za palačinke ili neku finu nego onu crnu običnu) i bez ulja.. znaći ne masnoća stavim s jedne strane i par sekundi ovo je bitno PAR SEKUNDI s jedne i druge strane ( cca  nekih 20-tak sekundi otprilike sa svake strane) ona mi se malo napuhne ili par mjehurića i odmah preokrenem i opet par sekundi tj. pr malih točkica i gotove su zatim…stavim pečene tortilje u posudu s poklopcem da se ne suše..one omekane i savitljive su.

4.
PUNJENJE ZA TORTILJE; na ulju zažutim kapulu, jedan dio odmah radim umak-šalšu od paradajza a u drugoj posudi dinstam kapulu i dok ne povene(posolim i mrvicu šečera da prije omekani i ne zagori) stavim narezana pileća prsa na sitnije kockice ili male tanke trakice i dinstati 10-15 min, i dodam crvenu i zelenu papriku na kockice. Kad fino dođe k sebi dodaj crvenu mjevenu papriku, chili ili suhi ljuti chili, dodati kečap, ili koncentrat paradajza, origano, sol, papar, tabasco, na kraju dodaj i vegete natur malo i malo vina po želji. Dodati paradajza tj kečapa ili već što se ima,... probati i ljutinu… regulirati da li volite više ili manje šarf. Pred kraj dodati pola konzerve graha i kukuruza a znam ubaciti i slanutak.

5.
Crvena šalša MEXI-UMAK. Na hladno maslinovo ulje preprži malo šečera dodaj narezanu kapulu i kad povene dodaj paradajz ili pelate ili tetrapak od 1/2 l paradajza, malo bosiljka, origana, peršina dosta, malo vina po želji i ne morate vino ali ja ga volim dodavati i u saft i neka jela, soli papra i chilija ili par kapi tabasca( paradajz se može usitniti u multipraktiku ili štapnim mikserom). Dinstati do 30 min do željene gustoće… ako nije dovoljno gusto zgusnuti krušnim mrvicama ili s dinkel brašnom(pir -1/2 žličice) ali mislim da i ije potrebno rijetko zgušnjavam.

6.
BIJELI UMAK; u vrhnje dodati par kapi tabasca, malo mic po mic pikant vegete, papra, soli, mrvu senfa i malo chilija..

7.
Tortilje se mogu i zapeći (puniti kao palačinke i staviti u vatrostalnu posudu), posuti sirom naribanim i zapeći u pećnici 15-ak minuta..ili mikrovalnoj). Mi ih u zadnjih par godina odmah služimo bez da ih zapećem u pećnici.. Stavim tortilje u posudi poklopljenoj i umake u posudice i juhu od paradajza s dodatkom kukuruza i graha i malo chilija pojačam a tako i šalšu i bijeli umak i salatu..
8.
MEX SALATA… Gore pod #1 sam navela da se odvoje sastojci i za “salatu”: Sve sastojke hrah, kiukuruz slanutak može i nemora crvena i zelena paprika na kockice ili trakice narezano(kako vam je draže) staviti pola kapule na listiće narezane pa malo čen češnjaka soli i maslinovo ili obično ulje te ocat koji vi koristite…



Izvor: coolinarika.com
Tortilje mexicana na njegov način
4/ 5
Oleh