nedjelja, 3. svibnja 2015.

Zapečeni sir

Ovaj zapečeni sir (ili Topeno sirenje kako ga mi u Makedoniji zovemo) idealno ide uz pivo ili belo vino i lepo društvo........


Sastojci

Broj osoba:
    4 osobe

     600 gr. feta sir
     200 gr topivog sira (ja sam koristila Edamer)
     200 gr. pečenica (može i pršuta, svinjski vrat, šunka, kulen)
     200 gr. šampinjone
      kečap
      origano


      Bešamel:
     60 gr. margarin
     3 kašike brašna
     1/2 l. mlijeka



Priprema


    1

    Pripremite bešamel: rastopite margarin,dodajte brašno, pa promiješajtei propžite brašno. Dodajte hladno mlijeko i miješajte dok se sos ne zgusne.
    2

    Feta sir narežite na ploške. Polovinu od sira poredajte u keramičku posudu.

    Prelijte sa polovinu od bešamela.
    3 Zapečeni sir /slika/1087075/

    Nad bešamela stavite šampinjone, pečenica, kečap,origano i listićem edamera.

   
    4 Zapečeni sir /slika/1087079/

    Poredite preostali feta sir, prelijte ga sa ostatkom bešamela i poklopite sa listićem edamer.
    5 Zapečeni sir /slika/1087089/

    Stavite u hladnu pećnicu i onda uključite na 250°C.



    Pecite 30 minuta ili dok edamer ne dobije rumenu boju.
    6 Zapečeni sir /slika/1087091/

    Poslužite odma.

Zapečeni sir
4/ 5
Oleh