subota, 21. ožujka 2015.

Mantije

Mantije su vrsta pita od mesa, koje se ovdje na Kosovu tretiraju kao kraljica među pitama. Rade se i u BiH, Turskoj, a možda i drugdje. Pogodne su za vrijeme putovanja, a prijaju uz hladan jogurt.




Sastojci

Broj osoba:
    6 osoba

    Za tijesto:
     700 g Pšeničnog glatkog brašna Podravka By Podravka
     1,5 žličica soli
     400 ml vode
    Za nadjev:
     40 g maslaca


     150 g crvenog luka
     400 g mljevene teletine
     1 žličica Vegete By Podravka
     ½ žličice soli
     ½ žličice papra
    Za kore:
     125 g rastopljenog maslaca



Priprema

Vrijeme pripreme:
    90 min
Težina:
    Srednje zahtjevno

    1
    U velikoj zdjeli zajedno pomiješajte brašno, sol i vodu, pa električnom miješalicom dobro izmiješajte tako da dobijete mekano tijesto. Zdjelu prekrijte kuhinjskom krpom i pustite da odstoji 30 minuta.
    2
    U tavicu stavite maslac i zagrijte ga na vatri dok se ne rastopi. Dodajte sitno nasjeckani luk i na srednjoj vatri ga popecite 4-5 min. dok ne postane staklast.
    3
    Dodajte meso, Vegetu, sol i papar te ostavite pirjati dok voda koju je meso pustilo ne ispari. Pirjajte meso još 2-3 minute, odložite ga sa strane i pustite da se ohladi.
    4 1.Pita od spanaca – testo podeljeno u loptice /slika/12990/
    Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, podijelite ga na 8 jednakih kuglica, premažite ih rastopljenim maslacem i pustite da odstoje 20-ak minuta.
    5 5.Pita od spanaca – izradjena donja i gornja kora pite /slika/12985/
    Svaku kuglicu malo raširite valjkom za tijesto, pa je rukama lagano razvucite tako da od nje dobijete jednu koru tanko vučenog tijesta (dimenzije otprilike 50x70 cm).
    6
    Kada je prva kora razvučena, namažite je rastopljenim maslacem pa na nju položite drugu koru. Postupak ponavljajte dok sve kore nisu potrošene.


    7 1.Mantije – kvadrati s mesom /slika/15307/
    Dobivenu koru izrežite na 15 jednakih kvadrata po kojima ravnomjerno rasporedite pripremljeno meso.
    8 2.Mantije -prije pecenja /slika/15306/
    Punjene kvadratiće presavinite tako da spojite dijagonalne rubove, pa spojenu stranu stavite prema dolje u maslacem premazanu tepsiju (19x32 cm) kao da slažete buhtle.
    9
    Kada ste popunili tepsiju, premažite ih rastopljenim maslacem i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 230°C 35-40 minuta.

Posluživanje

Poslužite ih tople uz jogurt ili kiselo vrhnje.
Savjet

Mantije se mogu napraviti dan ranije te spremiti u hladnjaku, a pogodne su i za zamrzavanje. Prilikom odmrzavanja treba ih ostaviti da se polako odmrznu na sobnoj temperaturi.
Napomena

Mantije su pečene kada upijaju maslac koji se razlijeva prilikom pečenja. Pazite da vam ne izgore!


Izvor: coolinarika.com          
Mantije
4/ 5
Oleh