Mantije su vrsta pita od mesa, koje se ovdje na Kosovu tretiraju kao kraljica među pitama. Rade se i u BiH, Turskoj, a možda i drugdje. Pogodne su za vrijeme putovanja, a prijaju uz hladan jogurt.
Sastojci
Broj osoba:
6 osoba
Za tijesto:
700 g Pšeničnog glatkog brašna Podravka By Podravka
1,5 žličica soli
400 ml vode
Za nadjev:
40 g maslaca
150 g crvenog luka
400 g mljevene teletine
1 žličica Vegete By Podravka
½ žličice soli
½ žličice papra
Za kore:
125 g rastopljenog maslaca
Priprema
Vrijeme pripreme:
90 min
Težina:
Srednje zahtjevno
1
U velikoj zdjeli zajedno pomiješajte brašno, sol i vodu, pa električnom miješalicom dobro izmiješajte tako da dobijete mekano tijesto. Zdjelu prekrijte kuhinjskom krpom i pustite da odstoji 30 minuta.
2
U tavicu stavite maslac i zagrijte ga na vatri dok se ne rastopi. Dodajte sitno nasjeckani luk i na srednjoj vatri ga popecite 4-5 min. dok ne postane staklast.
3
Dodajte meso, Vegetu, sol i papar te ostavite pirjati dok voda koju je meso pustilo ne ispari. Pirjajte meso još 2-3 minute, odložite ga sa strane i pustite da se ohladi.
4 1.Pita od spanaca – testo podeljeno u loptice /slika/12990/
Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, podijelite ga na 8 jednakih kuglica, premažite ih rastopljenim maslacem i pustite da odstoje 20-ak minuta.
5 5.Pita od spanaca – izradjena donja i gornja kora pite /slika/12985/
Svaku kuglicu malo raširite valjkom za tijesto, pa je rukama lagano razvucite tako da od nje dobijete jednu koru tanko vučenog tijesta (dimenzije otprilike 50x70 cm).
6
Kada je prva kora razvučena, namažite je rastopljenim maslacem pa na nju položite drugu koru. Postupak ponavljajte dok sve kore nisu potrošene.
7 1.Mantije – kvadrati s mesom /slika/15307/
Dobivenu koru izrežite na 15 jednakih kvadrata po kojima ravnomjerno rasporedite pripremljeno meso.
8 2.Mantije -prije pecenja /slika/15306/
Punjene kvadratiće presavinite tako da spojite dijagonalne rubove, pa spojenu stranu stavite prema dolje u maslacem premazanu tepsiju (19x32 cm) kao da slažete buhtle.
9
Kada ste popunili tepsiju, premažite ih rastopljenim maslacem i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 230°C 35-40 minuta.
Posluživanje
Poslužite ih tople uz jogurt ili kiselo vrhnje.
Savjet
Mantije se mogu napraviti dan ranije te spremiti u hladnjaku, a pogodne su i za zamrzavanje. Prilikom odmrzavanja treba ih ostaviti da se polako odmrznu na sobnoj temperaturi.
Napomena
Mantije su pečene kada upijaju maslac koji se razlijeva prilikom pečenja. Pazite da vam ne izgore!
Izvor: coolinarika.com
Sastojci
Broj osoba:
6 osoba
Za tijesto:
700 g Pšeničnog glatkog brašna Podravka By Podravka
1,5 žličica soli
400 ml vode
Za nadjev:
40 g maslaca
150 g crvenog luka
400 g mljevene teletine
1 žličica Vegete By Podravka
½ žličice soli
½ žličice papra
Za kore:
125 g rastopljenog maslaca
Priprema
Vrijeme pripreme:
90 min
Težina:
Srednje zahtjevno
1
U velikoj zdjeli zajedno pomiješajte brašno, sol i vodu, pa električnom miješalicom dobro izmiješajte tako da dobijete mekano tijesto. Zdjelu prekrijte kuhinjskom krpom i pustite da odstoji 30 minuta.
2
U tavicu stavite maslac i zagrijte ga na vatri dok se ne rastopi. Dodajte sitno nasjeckani luk i na srednjoj vatri ga popecite 4-5 min. dok ne postane staklast.
3
Dodajte meso, Vegetu, sol i papar te ostavite pirjati dok voda koju je meso pustilo ne ispari. Pirjajte meso još 2-3 minute, odložite ga sa strane i pustite da se ohladi.
4 1.Pita od spanaca – testo podeljeno u loptice /slika/12990/
Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, podijelite ga na 8 jednakih kuglica, premažite ih rastopljenim maslacem i pustite da odstoje 20-ak minuta.
5 5.Pita od spanaca – izradjena donja i gornja kora pite /slika/12985/
Svaku kuglicu malo raširite valjkom za tijesto, pa je rukama lagano razvucite tako da od nje dobijete jednu koru tanko vučenog tijesta (dimenzije otprilike 50x70 cm).
6
Kada je prva kora razvučena, namažite je rastopljenim maslacem pa na nju položite drugu koru. Postupak ponavljajte dok sve kore nisu potrošene.
7 1.Mantije – kvadrati s mesom /slika/15307/
Dobivenu koru izrežite na 15 jednakih kvadrata po kojima ravnomjerno rasporedite pripremljeno meso.
8 2.Mantije -prije pecenja /slika/15306/
Punjene kvadratiće presavinite tako da spojite dijagonalne rubove, pa spojenu stranu stavite prema dolje u maslacem premazanu tepsiju (19x32 cm) kao da slažete buhtle.
9
Kada ste popunili tepsiju, premažite ih rastopljenim maslacem i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 230°C 35-40 minuta.
Posluživanje
Poslužite ih tople uz jogurt ili kiselo vrhnje.
Savjet
Mantije se mogu napraviti dan ranije te spremiti u hladnjaku, a pogodne su i za zamrzavanje. Prilikom odmrzavanja treba ih ostaviti da se polako odmrznu na sobnoj temperaturi.
Napomena
Mantije su pečene kada upijaju maslac koji se razlijeva prilikom pečenja. Pazite da vam ne izgore!
Izvor: coolinarika.com
Mantije
4/
5
Oleh
admin