subota, 21. ožujka 2015.

"Gužvana" pita sa piletinom



Sastojci

     oko 900 g pilećih bataka
     500 g kora za pitu
     1 veća glavica luka
     začini so, biber, vegeta
    preliv:
     150 ml vrhnja za kuhanje
     3 kašike kiselog vrhnja
     parče putera
     malo soli




Priprema


    1.
    Piletinu začiniti (so, biber, vegeta), preliti vodom i skuhati. Kuhanu piletinu odvojiti od kosti i isjeckati na komadiće. Na malo ulja propržiti sitno sjeckan luk, pa sjediniti sa piletinom. Po ukusu dodatno začiniti! U pleh premazan puterom, redati polovinu kora za pitu. Svaku koru zgužvati, kratko potopiti u vodu u kojoj se kuhala piletina, pa redati jednu do druge u pleh. Preko poredati piletinu.
    2.
    Preko piletine poredati preostale kore za pitu; opet svaku koru zgužvati, kratko potopiti i redati jednu do druge.
    3.
    Peći u pećnici zagrijanoj na 200 C, nekih 25 minuta.
    4.
    Dok se pita peče otopiti parče putera i kiselo vrhnje, pa sjediniti sa vrhnjem za kuhanje. Posoliti! Pečenu pitu preliti prelivom, pa vratiti u pećnicu na još 5-6 minuta. Gotovu pitu ostaviti par minuta, pa rezati na parčad!



Izvor: coolinarika.com
"Gužvana" pita sa piletinom
4/ 5
Oleh