subota, 21. ožujka 2015.

Zagrebačke kremšnite



Sastojci


     1 litra vode
     1 litra mlijeka
     20dkg šećera u žumanjke
     30dkg brašna
     1 vanilija
     10 jaja
     20dkg šećera u bjelanjke
     šlag:
     1/2l sl vrhnja
     glazura:
     20dkg čokolade za kuhanje
     1 kiselo vrhnje




Priprema


    1.
    U veći lonac stavite kuhati pomiješano mlijeko ,vodu i vanilin šećer.
    2.
    Odvojite žumanjke od bjelanjaka.Bjelanjke stavite sa strane a u zdjelu sa žumanjcima dodajte šećer te dobro izmiksajte da se zapjeni.Vagnite brašno.Kad mlijeko zakipi smanjite vatru ,izmiksanu smjesu prelijte sa oko  3 dcl vrelog mlijeka , u to dodajte brašno i sve zajedno ukuhajte u mljeko.
    3.
    Kremu treba kuhati oko pola sata neprestano miješajući.Kuhanu kremu staviti sa strane.Za to vrijeme izmiksati malo bjelanjke da se zapjene dodati  šećer i dovršiti miksanje(ne prečvrsti šaum   )  
    4.
    Bjelanjke dodati u vruću kremu i lagano kružnim pokretima umiješati,da ne ostanu bijele grudice od šauma.
    5.
    Ukalup za kremšnite posložiti petit kekse  (ili lisnato tijesto prethodno pećeno) na to izlijati kremu ,zagladiti i ostaviti da se ohladi. Ohlađenu kremu staviti u frižider da se do kraja ohladi.
    6.
    Istući sl. vrhnje u šlag i namazati po kremi,gore još čokoladna glazura po vašim željama. Ja stavim 20 dkg čokolade za kuhanje i jedno vrhnje,rastopim na laganoj vatri i prelijem pažljivo po šlagu pazeći da se šlag ne topi previše od vruće čokolade.Sve skupa ostaviti da se ohladi ,rezati i onda skinuti kalup da se lakše vade kocke van.
    7.
    U ovom slučaju sam stavila kekse kao podlogu jer mi je tako bilo brže ,ali inače uvijek pećem jedan list lisnatog tijesta za podlogu ,tako je bolje .



Izvor: coolinarika.com
Zagrebačke kremšnite
4/ 5
Oleh