petak, 27. ožujka 2015.

Alžirska torta

Divna voćna torta sa ukusom ananasa i banane!

         

Sastojci

     Kora:
      mere za jednu koru, peku se 3 ovakve kore
     3 belanceta
     3 kašike šećera
     1 žumance
     2 kašike brašna
     2 kašike griza
     Fil 1:
     250 ml vode
     250 ml soka od ananasa
     4 kašike šećera
     2 kesice pudinga od vanile
     80 ml slatke pavlake (ili dve kesice čvrsto umućenog šlaga)
     6 kolutova ananasa
     Fil 2:
     0.5 l mleka
     4 kašike šećera
     6 žumanaca
     1 1/2 kesica pudinga od vanile
     200 gr maslaca
     150 gr prah šećera
     Još:
     2-3 banane
      šlag ili slatka pavlaka za ukrašavanje (oko 80 gr)
     7 kolutova ananasa za ukrašavanje
     sok od ananasa za natapanje kora (oko 250 ml)





Priprema


    1.
    Kora:
    Penasto umutiti belanca, dodati šećer, zatim žumance, brašno i griz.
    Peći u prethodno pripremljenom plehu u zagrejanoj rerni dok se kora lagano ne odvoji od ivice pleha.
    Pleh u kome sam pekla je prečnika 26cm.
    Isti postupak ponovite 3 puta kako bi dobili tri kore.
    2.
    Fil 1:
    Vodu i sok od ananasa stavite u šerpu dodajte šećer i na tome skuvajte puding koji ste prethodno razmutili u posebnu činiju sa 5 kašika vode.
    Ja koristim sok koji se nalazi u konzervi. Taman će vam biti dovoljna konzerva ananasa od 850 gr. U njoj ima tačno 14 kolutova ananasa koliko vam treba, a sok iskoristite za fil i natapanje kora.
    3.
    Dobro ohladite fil.
    Umutite čvrsto slatku pavlaku ili šlag, pa sjedinite sa hladnom masom.
    Kolutove ananasa isecite na sitne kockice pa dodajte u fil.
    4.
    Fil 2:
    Stavite mleko i šećer u šerpu da provri. U to dodajte žumanca i puding koje ste prethodno umutili sa 5 kašika mleka.
    Fil ostavite da se ohladi.
    5.
    Penasto umutite maslac i prah šećer, pa sjedinite sa ohlađenim filom.
    6.
    Filovati: kora - fil 1 - fil 2 - banana isećkana na tanke kolutove tako da pokrije celu koru i fil- kora - fil 1 - fil 2 - iseckana banana - kora -fil 1- fil 2.
    Svaku koru natopite sokom od ananasa pre filovanja. Trebaće vam oko 250 ml soka za sve kore.
    Ukrasite tortu preostalim kolutovima ananasa i  šlagom.
    Ja sam ovaj put stavljala cele kolutove i malo ih je bilo teže seći. Sledeći put ću da ih iseckam na kockice :)



Izvor: coolinarika.com
Alžirska torta
4/ 5
Oleh