petak, 4. rujna 2015.

NIKAD PREVAZIĐENE PRŽENE JABUKE IZ KUHARICE 1937. GODINE !



O prženim ili pohanim jabukama postoji čitava lepeza recepta, koji se ponekad razlikuju samo i malim pojedinostima ali i to je dovoljno da budu u konačnici raznoliki. I sama sam pržila jabuke na razne načine no stari recept, s kojim sam se nedavno susrela,  to je promijenio. Recept sam pronašla u staroj Kuharici iz 1937.godine.

Sastojci
60-70 dag kiselih jabuka
3 žumanjka
3 bjeljanjka
1-2 žlice šećera
15 dag brašna
1,5 dl bijelog vina
prstohvat soli
prstohvat soda bikarbond
ulje za prženje
za posipavanje
šećer u prahu
cimet u prahu



Priprema

1.
Ovu staru Kuharicu dobila sam prije pet godina na poklon od gospođe Katarine Lukša, dugogodišnje djelatnice „Podravke“, sada stanarke Doma za starije i nemoćne osobe u Koprivnici i izuzetno je cijenim jer je i njoj bila draga. Ova stara knjiga bila je od 1951. do 1965.godine u Brazilu a onda se sa tetom gospođe Katarine vratila u Hrvatsku. Nema prvih stranica pa je zato i ime nepoznato.....

2.
Pripremiti sva sastojke za ovu jednostavnu i ukusnu poslasticu.

3.
Jabuke narezati na kolute i izvaditi im jezgru sa sjemenkama. Po želji jabuke oguliti.

4.
Od bjelanjaka, uz prstohvat soli,  izmiksati u čvrsti snijeg a zatim izmiksati i žumanjke sa šećerom.

5.
Kada se šećer rastopi naizmjence dodavati vino.....

6.
....i brašno u kojem je dodan prstohvat soda bikarbone.

7.
Kada je smjesa žitka, dodati pripremljeni snijeg od bjelanjaka i sve lagano izmiješati.

8.
Narezane jabuke umakati u pripremljenu smjesu i ih stavljati pržiti u vrelo ulje. U originalnom receptu stoji podatak da se prži u masti.

9.
Kada prva strana dobije lijepu boju kolute jabuka  okrenuti i ispržiti drugu stranu a zatim ih odložiti na kuhinjski papir da se upije višak masnoće.

10.
Pržene jabuke posipati mješavinom mljevenog šećera i cimeta i poslužiti tople ili hladne.



www.coolinarika.com
NIKAD PREVAZIĐENE PRŽENE JABUKE IZ KUHARICE 1937. GODINE !
4/ 5
Oleh