utorak, 24. ožujka 2015.

Keks kolač

Jednostavna slastica koju smo svi sigurno jednom radili - svaki po svom receptu, sa različitim kremama ali jedno je uvijek isto - Pti ber keksi. Mjere sastojaka su za veličinu tepsije 25X38 cm kada se krema i keksi slažu u tri reda, u manjoj tepsiji može i više...



Sastojci



     35-40 dkg Pti ber keksa
     4-5 žlica mlijeka
     1 žlica ruma - nije obavezno
      Krema
     5 cijela jaja
     20 dkg šećera
     20 dkg čokolade za kuhanje
     25 dkg maslaca





Priprema


    1.
    Mlijeko i rum sjediniti u zdjelici i namakati keks jedan po jedan, nemojte ih ostavljati u mlijeku, sasvim je dovoljno samo ih umočiti i odmah staviti u tepsiju, krema će ih još omekšati i lijepo će se rezati.
    2.
    Na prvi sloj namazati kremu, ponovno staviti sloj namočenih keksa i sve ponoviti do kraja.
    3.
    Jaja bi se trebala sa šećerom miksati na pari ali ja to radim u mikrovalnoj vodeći računa da se ne zgrušaju.
    U toplu kremu dodati čokoladu i još malo miksati - ja to opet stavim u mikrovalnu.
    4.
    E, sada, mnogi će reći da kremu treba ohladiti i tada umiksati maslac.
    Ja u vruću, tek skuhanu čokoladnu kremu stavim hladan maslac, dobro izmiksam, naravno da se maslac otopi i tada stavim sve u hladnjak na nekoliko sati ili još bolje preko noći.
    Čokolada i maslac će se stisnuti i krema je savršena (uvijek je koristim i kod Doboš torte, samo veću količinu).
         



Izvor: coolinarika.com
Keks kolač
4/ 5
Oleh