ponedjeljak, 20. srpnja 2015.

Pasulj "na tepsiju"


Sastojci
oko 700 g pasulja
5-6 glavica crnog luka
2 struka praziluka
ulje za prženje luka
1 kašičica vegete
2 kašičice soli (ili po vašem ukusu)
3 kašičice aleve paprike
2-3 suve paprike
seckani peršun
malo aleve paprike i malo ulja za zapršku



Priprema
1.
U suštini, ovo je vrlo jednostavan recept, svako ga sprema na neki svoj način, vrlo malo se razlikuje od recepata koji ovde već postoje. Ovakav pasulj spremam za slavu, najviše pohvala dobijem za njega iako se ubijem od pripreme kolača, pasulj se uvek najlepše  pojede.
Količine koje sam navela su taman za ovakve dve posude, srednje veličine.
2.
Pasulj očistite, ako ima šta da se odbaci, proberite, zatim ga lepo operite i stavite u veću šerpu, nalijte vodom i stavite da se kuva, ne na prejaku vatru, poklopljeno.
Kad provri odlijte prvu vodu, pa nalijte novu, hladnu i vratite da se kuva.
Ja ga uvek posolim dok se kuva.
Biće potrebno oko 2h najmanje da bi se lepo skuvao, a možda i više, zavisi od vrste pasulja, videćete kad se odvoji ona ljuskica od zrna, a možete i kašikom da probate, ako je zrno mekano to znači da je kuvano.
U toku kuvanja dolivajte po malo vode, ali ne preterujte jer treba da uvri do kraja kuvanja, znači, ja tu vodu u kojoj se kuvao pasulj ne prosipam nego je sve lepo ukuvam na laganoj vatri.
3.
Luk očistite i iseckajte sitno pa na ulju dinstajte dok ne postane staklast, lagano, dodajte i malo vode i stalno mešajte da ne zagori.
Pred kraj dodajte i iseckan praziluk i nastavite sa dinstanjem.
4.
Dodajte u dinstani luk alevu papriku, promešajte da se sjedini. Ukoliko vam je ostalo malo više vode u šerpi sa pasuljem, onda u luk dodajte prvo kašiku brašna, malo propržite pa tek onda dodajte alevu papriku. Sve presipite u šerpu sa pasuljem, dobro promešajte i vratite na laganu vatru da se malo prokrčka. Dodajte vegetu i još malo posolite ako treba. Dodajte po želji seckani peršun, jako lepo izgleda , a i ukusno je i zdravo ;)

5.
Ovako pripremljen pasulj možete da presipete u jednu veću tepsiju ili u dve manje vatrostalne. Ako volite, na sredini tepsije ugurajte par suvih paprika, izuzetnog su ukusa posle.
Zapecite u rerni dok se sa strane ne uhvati lepa i rumena korica, ali ne preterujte da se ne bi previše osušio, lepše je kad bude malo sočniji.

6.
U maloj šerpici zagrejte ulje i jednu kašiku aleve paprike, pa kad "zacvrči" prelijte preko zapečenog pasulja kad ga izvadite iz rerne, neposredno pre služenja.
Posluživanje
Ovako spremljen pasulj je dealan za dane posta. Služi se vruće kao glavno jelo uz kiseli kupus zimi ili neku salatu po vašoj volji, a znam da ga neki vole i hladnog, kažu da je odličan i tako.
Količinu ulja za prženje luka prilagodite svom ukusu, ja volim da je jelo masnije pa nasipem prilično ulja.
Prijatno!



Izvor: coolinarika.com
Pasulj "na tepsiju"
4/ 5
Oleh