četvrtak, 16. srpnja 2015.

PARFE TORTA


Sastojci
Tijesto
4 bjelanjka
5 dkg šećera
5 dkg brašna
2 žlice tople vode
malo praška za pecivo
malo mlijeka
Krema
4 žumanjka
18 dkg šećera
2,5 – 3 dkg želatine po mogucnosti zamjena agar
2,5 dcl hladne vode
10 dkg naribane čokolade
6 vrećica šlag pjene ili 1 l šlaga iz tetrapaka



Priprema

Tijesto:
Izmiksaju se bjelanjci u koje se doda šećer, brašno, topla voda i prašak za pecivo. Izlije se u namašten kalup za tortu (nije nužno – može biti i protvan ako je ne želimo u obliku torte već u obliku kocki) i stavi peći na 170 stupnjeva na donju rešetku, te se peče oko 10-tak minuta (ne smije požutiti). Izvadi se iz pećnice i zalije s malo hladnog mlijeka te stavi u frižider dok se radi krema.
Krema:
Izmiksaju se žumanjci sa šećerom. Želatina se izmiješa sa hladnom vodom i doda u smjesu sa žumanjcima. Miješa se na laganoj vatri dok se malko ne zgusne (ne zgusne se jako da ne bi kuhali previše). Tu kuhanu smjesu podijelimo u dva dijela i u jedan dodamo čokoladu. Ni jedna ni druga smjesa ne smiju biti grudičaste. Izmiksaju se 2 šlaga (ili šlag iz tetrapaka) i u nju se dodaje žuta krema koja mora biti mlačna. Miksa se najmanjom brzinom dok se smjesa ujednači. Ta smjesa izlije se na hladan bijeli biskvit i stavi u duboko zamzavanje dok se ne napravi tamna smjesa (ona je spremna za izlivanje tamne smjese kad ostane otisak prsta na kemi – da ne uđe smjesa u smjesu. Tamna smjesa se radi isto kao i bijela. Bijela smjesa se izvadi iz dubokog i na nju se stavi tamna smjesa. Sad cijelu tortu možemo staviti u frižider (više nije nužno da ide u duboko smrzavanje) i ostavimo je najmanje par sati, ali je najbolje preko noći. Zatim se torta izvadi iz kalupa i cijela obuče u šlag.



Izvor: coolinarika.com
PARFE TORTA
4/ 5
Oleh