Sastojci
Za podlogu
200 g mljevenog keksa
200 g mljevenih oraha
100 g čokolade za kuvanje
100 g šećera u prahu
125 g margarina
1 kom narandža kora i sok
(50 ml)
za fil
750 ml mlijeka
7 kašika šećera
6 kašika dobro punih
gussnela
125 g margarina
200 g čokolade za kuvanje
100 g bijele čokolade i još
250 g piškota
Priprema
1. Izmiješati keks, orahe, šećer i koru narandže.
Istopiti margarin, dodati izlomljenu čokoladu i
miješati da se čokolada istopi.Sipati u suve
sastojke, dodati sok od narandže i izmiješati. Na
odgovarajućoj tacni oblikovati valjak dužine oko 27
cm i ostaviti da se ohladi dok se napravi fil.
2. Gustin razmutiti sa malo hladnog mlijeka, ostatak
mlijeka i šećer kuvati pa sipati gustin i brzo
miješati dok se ne zgusne. Ostaviti na hladnom i
povremeno miješati.
3. Margarin sobne temperature umutiti pjenasto,
umutiti i gustin pa sjediniti s margarinom.
Od smjese odvojiti 1/3 pa umiješati 100 g
istopljene bijele čokolade.
U ostatak kreme umiješati 200 g istopljene tamne
čokolade.
4. Od bijele kreme odvojiti 1/3 i premazati preko
podloge. Preko bijele kreme premazati tanak sloj
tamne kreme, slagati piškote (malo ih namočiti u
mlijeko ili sok od narandže) s malim razmacima (po
širini 6 piškota, po dužini 2,5).Prazninu između
piškota popuniti tamnom kremom i premazati samo
toliko da se prekriju piškote.
5. Premazati ostatkom bijele kreme, opet tanak sloj
tamne kreme pa piškote (7 piškota po širini)
popuniti prazninu između piškota i premazati
ostatkom kreme. Ukrasiti po želji.
Izvor: www.coolinarika.com
TUNEL TORTA
4/
5
Oleh
admin