nedjelja, 28. lipnja 2015.

Snop žita


Sastojci
900 g brasna
15 g svjezeg kvasca
1 zlica soli
5 zlica mlakog mlijeka
400 ml hladne vode
glazura:
1 jaje
1 zlica mlijeka



Priprema
1.
Razmutiti kvasac sa mlijekom da postane kremast.
2.
Prosijati brasno i sol zajedno u duboku zdjelu te napraviti udubinu u sredini.
3.
Dodati kvasac i vodu te zamijesiti tvrdje tijesto dok ne postane glatko.
4.
Ostaviti ga u lagano nauljenoj zdjeli i pokriti da se dize na sobnoj temperaturi dok mu se udvostruci volumen.
5.
Nadignuto tijesto premijesiti i ostaviti da miruje 10-tak minuta.
6.
Prerezati ga na pola, te od jedne pole napraviti podlogu za kruh, a drugu polovicu pokriti da se ne susi.
7.
Na lagano pobrasnjeloj podlozi razvaljati tijesto od prilike 35×25 cm.
8.
Presaviti i nozem nacrtati oblik gljive, s tim da joj donji dio bude oko 18 cm dug.
9.
Rasiriti tijesto na pleh na kojem cemo peci i sa viljuskom ga izbosti te premazati vodom da nam se ne uhvati korica .
10.
Tijesto prekriti lagano nauljenom plastikom.
11.
Ostatak tijesta od podloge lagano rukama izmijesati te ga spoji sa ostatkom.
12.
Tijesto ponovno podijeliti na pola pa sada jednu polovicu ponovno razvaljati u pravokutnik velicine oko 28×18 cm.
13.
Kidati ga nozem na duge komadice ,lagano ih protrljati rukama (cisto zbog oblika), i slagati ih na donji dio podloge .
14.
Premazati lagano glazurom.
15.
Sada uzeti veci dio tijesta i iskidati ga u 4 komada.
16.
Svaki taj komad iskidati u 25 komadica, te ih prstima oblikovati u male duguljaste loptice lagano siljaste na jednom vrhu.
17.
Svaki komadic lagano zarezati skarama , te ih slagati na gornji dio pripremljene podloge.
18.
Kako radimo, tako lagano premazivamo glazurom.
19.
Kada smo popunili gornji dio snopa , od ostatka tijesta napravimo pletenicu koju nije potrebno podvlaciti sasvim ispod pripremljenog snopa vec samo lagano podviti uz krajeve sa strane
20.
Ponovno premazati glazurom i staviti u zagrijanu pecnicu na 200*,a nakon 15 minuta smanjiti na 180*,peci jos nekih 25 minuta ili dok dobijemo zlatnu boju, a da je kruh pecen.
21.
Izvaditi iz pecnice i ostaviti na limu da se hladi .



Izvor: coolinarika.com
Snop žita
4/ 5
Oleh