nedjelja, 28. lipnja 2015.

ŠKRIPAVAC - Lički sir


Sastojci
na standardnome hrvatskome jeziku
10-12 l mljeka svježe pomuženo kravlje
1 šaka soli
1 dcl sirišta žlice sirišta koje se malo razrjedi s vodom
na gackom čakavskom dijalektu*
10-12 litar friškoga (nekuvanog) kravljeg mlika
3/4 litre sirišća
1 šaka soli



Priprema

1.
Svježe pomuženo mlijeko …(radi se ili od ovčjeg ili kravljeg mlijeka)
se procjedi kroz gazu, blago zagrije da bude mlako (do 35°C)
2.
U toku zagrijavanja doda se šaka soli i 1-2 žlice sirišta koje se malo razrjedi sa vodom (kupi se u poljoprivrednoj apoteci)
3.
Sve se dobro izmješa i ostavi stajati cca 50 min kako bi se mljeko podsirilo.
4.
Dobije se gruš (mi to zovemo grušelina ) koji usitnimo većim kuhinjskim nožem na veličinu kukurznih zrnaca izmješa i ostavi nekih 5 min, te nakon stajanja oko 5-10 min ponovo usitniti i ostavimo da se slegne.
5.
U cjedilo se stavi čista gaza i u nju istrese gruš da se procjedi, a krajeve gaze prebacimo preko dobivene grude sira da se icjedi i pritiska se rukama više puta nad posudom da može istjecati suvišna tekućina…On odstoji preko noći… prebaci se u posudu prevrne naopako i mi bi ga već jeli.. i odlićan je..
6.
Ali ima postupak i dalje .. kad je sir odstajao cjela se površina blago natrlja sa soli i vrati u kalup (zdjelica poluokrugla). Pusti ga da stoji 24 h.
7.
Sir se izvadi iz kalupa i ostavi da zri oko 20 dana .. teperatura treba biti (16-18°C).
8.
Na drvenoj daski okrenemo sir pokrijemo sitom i na njemu je uvjek mokra gaza ili kuhinjska krpa radi održavanja vlage.
9.
Nakon 20-tak dana sir je u toku zrenja dobio ljepu žučkastu koricu.. te je posebnog okusa i mirisa ..
10.
Lička BASA je svježi mekani sir koji se u Lici priprema prema različitim receptima (od punomasnog ili obranog mljeka (ovčjeg ili kravljeg).
11.
Iz okolice *Otočca i Vrhovina *se proizvodi iz svježegmljeka, procjeđenog kroz dvostruku gazu učistoj posudi i kuha se na laganoj vatri. nakon 15 minuta posuda se odmakne i hladi na 45°C
12.
Zatim se obere ŠKORUP a djelomice obrano mljeko se prelije u drugu posudu. Na litru mljeka se doda 1/2 žlice kiselog mljeka iz prethodnog dana. # Dodano se dobro izmješa s obranim mljekom zatim se posuda dobro omota sa svih strana npr. dekicom i stavi na toplo. Gruš u mlijeku nastaje za oko 3-4 sata. Tako zrelo mlijeko treba staviti u hladnu prostoriju da se bolje stisne.
13.
Nakon što se gruševina ohladila i još bolje stisnula stavlja se u čistu krpu i cijedi cca 18h. Dobili smo bijeli meki sir koji se nakon završenog cijeđenja, pomiješa s skorupom i osoli.
14.
Na taj način dobili smo BASU. ovako pripremljena basa može se u ziskim mjesecima čuvati i do 20 dana.



Izvor: coolinarika.com
ŠKRIPAVAC - Lički sir
4/ 5
Oleh