Sastojci za fil:
2 jaja
160 g margarina (maslac)
1 kafena kašika soli
400 g rendanog sira
½ kg sjeckanog špinata
Sastojci za tijesto:
1 kg brašna
1 kvasac
1 jaje
½ l mlijeka
3 manje kafene čase ulja
2 supene kašike šećera
1 supena kašika soli
I još:
malo mlijeka
Priprema fila:
Umutiti malo mikserom 2 jaja sa 160 g margarina (maslac) i soli. Zatim dodati oko 400 g rendanog sira i ½ kg sjeckanog špinata.
Priprema tijesta:
Zamijesiti meko tijesto. Podijeliti na četiri dijela i od svakog razviti koru 40/25 cm. Namazati filom, umotati rolat. Isjeći kiflice debljine 1.5 cm. Redati u plehu na hartiji za pećenje kao na slici. Premazati žumanjkom, staviti susam, ostaviti da naraste i peći na 200 stepeni dok ne porumeni.
Važno:
Nakon pećenja dok je jos vruće u plehu, politi mlijekom (1 supena kašika na nekoliko kiflica) i ostaviti da se osuše.
Izvor : domaci-recepti.blogspot.com
2 jaja
160 g margarina (maslac)
1 kafena kašika soli
400 g rendanog sira
½ kg sjeckanog špinata
Sastojci za tijesto:
1 kg brašna
1 kvasac
1 jaje
½ l mlijeka
3 manje kafene čase ulja
2 supene kašike šećera
1 supena kašika soli
I još:
malo mlijeka
Priprema fila:
Umutiti malo mikserom 2 jaja sa 160 g margarina (maslac) i soli. Zatim dodati oko 400 g rendanog sira i ½ kg sjeckanog špinata.
Priprema tijesta:
Zamijesiti meko tijesto. Podijeliti na četiri dijela i od svakog razviti koru 40/25 cm. Namazati filom, umotati rolat. Isjeći kiflice debljine 1.5 cm. Redati u plehu na hartiji za pećenje kao na slici. Premazati žumanjkom, staviti susam, ostaviti da naraste i peći na 200 stepeni dok ne porumeni.
Važno:
Nakon pećenja dok je jos vruće u plehu, politi mlijekom (1 supena kašika na nekoliko kiflica) i ostaviti da se osuše.
Izvor : domaci-recepti.blogspot.com
PITA SA ŠPINATOM
4/
5
Oleh
admin