petak, 19. lipnja 2015.

Domaći Oreo keksi


Sastojci
30-ak kolačića:
180 g oštra brašna
50 g kakaa (koristih Holenderskie, tamniji)
1 puna srednja žličica sode
1/2 ravne žličice praška za pecivo
prstohvat soli
200 g šećera
150 g maslaca (sobne temp.)
1 jaje
bijeli dio:
120 g maslaca s okusom slatkog vrhnja (sobna temp.)
200 - 250 g šećera u prahu*
1 žličica arome vanile
(varijacije okusa po želji: 50 g bijele čokolade ili svježeg krem sira, sobne temp.)



Priprema
1.
Maslac i šećer temeljito miksanjem izradite, ne smije krckati, pridodajte jaje, izmiksajte u pjenasto smjesu (kojih 2 min. miksanja). U posebnu zdjelu prosijte suhe sastojke (brašno, kakao, sodu, prašak za pecivo, prstohvat soli), pridodajte ih smjesi malaca, šećera i jaja, opet miksanjem povežite sve sastojke u mekanastu smjesu. Smjesi ne pridodajete više brašna, mora biti ljepljivasto prilikom oblikovanja u kuglice, stoga ćete morati više puta oprati ruke tijekom rada s tijestom.
2.
Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Lim prekrijte papirom za pečenje, započinjete s izradom kuglica. Uzimate smjesu veličinu manjeg oraha, lagano rukama oblikujete i stavljate u lim. Spljoštite svaku kuglice blago navlaženim rukama tako da dobijete oblik kovanice (razmak od kuglice do kuglice neka bude kojih 5 cm jer se raširiti kolačići pečenjem). Pecite ih oko 10-ak minuta, ne duže, ne smiju nikako potamniti jer će postati tvrdnjasti . Ostavite u limu da malčice stegnu, a zatim ih vadite iz lima i staljate po strani.
3.
Izmiksajte maslac u pjenasto, pridodajete mu šećer i aromu vanile, još 2-3 min. miksajte. (ukoliko koristite sir, najprvo da izmiksajte s maslacem, pa pridodajte ostale sastojke – nadjev bude finiji okusom, al ipak mekanastiji, na to pripazite. Obavezno s nadjevom u hladnjak. Koristite li čokoladu, sitno ju naribate i dobro izmiješajte s maslacem, pridodate ostale sastojke.) Žličicu smjese nanosite po sredini kolačića, preklopite drugim kolačićem, blago pritisnite i Oreo keksići su spremni za grickanje.
Ukoliko malo odstoje , fino omekane, pa budu prefinotopivi u ustima :))

Posluživanje
količinu šećera u prahu stavljate do željene konzistencije nadjeva. Ukoliko upotrijebite krem sir, pojačajte malo dozu šećera u prahu, a u čokoladi smanjite na max 200g, inače bude preslatko.
gotove kolačiće ostavite na otvorenom, divno će omekaniti



Izvor: coolinarika.com
Domaći Oreo keksi
4/ 5
Oleh