ponedjeljak, 11. svibnja 2015.

Torta grčki sladoled



Sastojci

     1 velika kutija piskota
     150g mljevenih piskota
     750ml mlijeka
     150g mljevenih cokoladnih napolitanki
     200ml mlijeka
     20g želatina
     6 kesica praska za slag
     500g secera
     500ml mlijeka




Priprema


    1.u serpu na sporetu sipamo 300ml mlijeka.dodamo 500g secera i mjesamo da se brze rastopi.u preostalih 200 dodamo želatin.potom u uzavrelo mlijeko na sporetu sipamo razmeksali zelatin uz nepekidno mjesanje.sklonimo serpu sa sporeta.

    2.u dublji sud sipamo 750ml mlijeka dodamo prasak za slag i mutimo mikserom dok ne dobijemo potrebnu gustinu.potom u sud dodamo ohlađenu masu sa želatinom.po jednu trecinu  od smjese stavimo u dva suda.u prvi sud dodamo mljevene cokoladne napolitanke i promesamo kasikom.u drugi sud  dodamo mljevene piskote i promesamo.duboki sud koji cemo koristiti kao kalup oblozimo folijom . u sud nanesemo smjesu od cokoladnih napolitanki pa smjesu od slaga pa smjesu od piskota.u dublji sud uspemo 200ml mlijeka isvaku piskotu namocimo i redamo usud i prekrijemo folijom .sud stavimo u zamrzivac.kad se ohladi izvadimo skinemo foliju i prelijemo cokoladom.



Izvor: coolinarika.com
Torta grčki sladoled
4/ 5
Oleh