nedjelja, 3. svibnja 2015.

Punjene palačinke


Meni možda najdraže punjenje za palačinke kao toplo predjelo ili glavno jelo, a obzirom na moju djecu, samoproglašene kritičare, ovo jelo sigurno spada u njihova omiljena.

Sastojci

    Za palačinke
     2 jaja
     375 ml mlijeka
     150 g oštrog brašna
     50 g glatkog brašna
      sol
    Za nadjev
     350 g šampinjona
     8 šnita kuhane delikates šunke
     60 g maslaca
    Za bešamel (1/2 za nadjev i 1/2 za preljev)
     60 g maslaca
     2 žlice glatkog brašna
     250 ml hladnog mlijeka
     250 ml hladne pileće juhe
      malo soli
      malo muškatnog oraščića
     200 g svježeg kravljeg sira
      malo svježe mljevenog papra
     1 vezica peršina
    Za preljev
     250 ml mlijeka
      malo soli
     3 žlice svježe izribanog parmezana




Priprema


    Za palačinke:
 
    Od navedenih sastojaka pjenjačom umutiti glatku smjesu za palačinke.
 
    Smjesu ostaviti 30 minuta da odstoji.
 
    Ispeći 8 malo debljih palačinki (promjer tave cca 24 cm)
 
Za bešamel:
 
    Na 60 g maslaca svijetlo popržiti 2 žlice brašna i zaliti hladnim mlijekom i juhom, posoliti dodati malo muškatnog     oraščića i miješati na laganoj vatri do vrenja.
 
    Maknuti s vatre i dodati kravlji sir i nastaviti miješati dok se on potpuno ne otopi i sjedini s bešamelom. Popapriti     i umiješati isjeckani peršin.
 
    Smjesu podijeliti na dva podjednaka dijela (odokativno).
 
Za preljev:
 
    U polovicu bešamel smjese umiješati 250 ml mlijeka, po potrebi još mrvicu posoliti i ostaviti sa strane.
 
Za nadjev:
 
    Izrezati šampinjone na, ne prevelike, listiće i propirjati ih na maslacu dok sva tekućina koju su pustili ne ishlapi.
 
    Malo ohladiti (da ne bude prevruće) i umiješati u drugu polovinu bešamel smjese.
 
Punjenje palačinki:
 
    Na svaku palačinku staviti šnitu šunke, premazati smjesom od šampinjona i zarolati.
 
    Palačinke izrezati na šnitice (rolice) oko 1, 5 cm debele.
 
    Rolice na koso poslagati u veći vatrostalni pekač, preliti preljevom od druge polovice bešamel smjese, posuti ribanim parmezanom i staviti zapeći u zagrijanu pećnicu 20 minuta na 190°C.

Posluživanje

Poslužiti toplo s puno zelene salate.



Izvor: coolinarika.com
Punjene palačinke
4/ 5
Oleh