nedjelja, 10. svibnja 2015.

Parfe torta sa makom



Sastojci

    Osnovna krema
     1 l mleka
     7 kašika šećera
     1 kesica vanilin šećera
     3 kesice (30g) želatina u prahu
     500 ml slatke pavlake
    Za podlogu od keksa
     200 g mlevenog keksa
     50 g seckanih pečenih lešnika
    Za fil od maka
     200 g mlevenog maka
     1 dl vode
     1 kašika meda
     1 kesica vanilin šećera
     3 kašike šećera
      Za čokoladni fil
     100 g tamne čokolade*




Priprema

    Osnovna krema
 
    # Želatin preliti sa 1 dl vode i ostaviti da bubri.

    # Mleku dodati šećer i vanilin šećer. Zagrevati do ključanja uz povremeno mešanje. Skinuti sa vatre.

    # Otopiti nabubreli želatin na tihoj vatri, dodati 6-7 kašika ključalog mleka, zagrejati uz mešanje da se dobije jednolična masa. Uliti u ostatak skuvanog mleka.

    # Ostaviti u frižideru da se stegne do gustine jogurta. Potrebno je najmanje 3 sata. Možete ostaviti i preko noći, neće smetati ako se potpuno stegne.

    # Umutiti slatku pavlaku.

    # Zgusnuto mleko kratko izmešati mikserom, dodati umućenu slatku pavlaku i mešati mikserom dok se ne dobije ujednačena masa.

    Za podlogu od keksa

    Pomešati mleveni keks i seckane lešnike. Dodati 6 kašika osnovne mase i umesiti rukom. Na dno kalupa za torte prečnika 24 cm staviti pek papir , a strane kalupa obložiti prijanjajućom folijom (vakuum folijom).

    Ručno utisnuti podlogu od keksa na dno kalupa.

    Za fil od maka

    # U šerpici odmeriti mak. Dodati vodu, med i vanilin šećer. Zagrevati na jačoj vatri uz mešanje do ključanja, smanjiti vatru i kuvati uz neprestano mešanje 7 - 8 minuta. Na početku će masa izgledati kao redak pekmez, a kuvanjem će se zgusnuti, kada ispari deo vode.

    # Šećer otopiti na umerenoj vatri. Skinuti sa vatre. Dodati prethodno pripremljen mak. Izmešati.

    # Prohladiti. Ne mora do sobne temperature, može biti i mlako.

    # Od preostale osnovne mase odvojiti polovinu i mikserom umešati smesu od maka.

    # Naneti preko podloge od keksa u kalupu za torte.
 
    Za čokoladni fil
 

    # Čokoladu otopiti na pari ili u mikrotalasnoj pećnici.

    # Od preostale količine osnovne mase odvojiti polovinu (to je malo manje od četvrtine ukupne osnovne mase) i umešati mikserom otopljenu čokoladu.
 
    Beli fil

    Preostala četvrtina osnovne mase služi kao beli fil.

    Filovanje belim i čokoladnim filom
 

    Možete naneti beli fil na jednu polovinu torte tj. fila od maka, a čokoladni fil na drugu polovinu. Ili beli fil nanesite na sredinu torte, a čokoladni oko i preko belog fila (tako sam ja ovde uradila, razvukla sam beli fil koliko sam mogla od sredine ka ivicama torte, a zatim čokoladni fil  nanosila u prostor između belog fila i ivice kalupa, a ostatak nanela preko belog fila).

    Isto tako, možete osnovnu kremu, nakon oduzimanja 6 kašika za podlogu, podeliti na tri jednaka dela, pa u trećinu dodati pripremljeni mak (ne smanjujući količinu maka iz recepta), u trećinu otopljenu čokoladu (ne povećavajući količinu čokolade), a trećina da ostane bela, pa da filove ravnomerno rasporedite jedan na drugi.

    Možete raditi i bez tamne čokolade, pa da dobijete crno-belu tortu. Izbor je na vama.



Izvor: coolinarika.com
Parfe torta sa makom
4/ 5
Oleh