srijeda, 20. svibnja 2015.

LEDENI BRIJEG


Sastojci

     300 gr Plazma keksa (mogu i piškote)
     400 ml punomasnog mlijeka
     300 ml slatkog vrhnja



     1 kom burbon vanilin šećera
     2 kom (80gr) Pudinga sa okusom banane (ja koristim dr Oetker)
     4 kašike gustina
     3 kom žumanca
     7 kašika šećera
     200 gr maslaca/margarina
     1 banana (srednje veličine i ne prezrela!)
     oko 2dl mlijeka za natapanje keksa + 1 kašika arome vanilije i 1 kesica vanilije
     200 ml šlaga za ukrašavanje        




Priprema

KREMA:

Pomjesati mlijeko i slatko vrhnje, odvojiti 1 dl, a ostalo staviti na šporet i zagrijavati i dodati burbon vanilin šećer. Prosijati puding i gustin, dodati 3 žumanca i 7 kašika šećera, u to dodati 1 dl mješavine mlijeka i vrhnja, umješati da nema grudvica i skuhati u zagrijanom mlijeku i vrhnju gustu kremu. Prekriti površinu kreme prozirnom folijom i ostaviti da se hladi. Kad je krema ohlađena, umutiti maslac sa bananom koju sitno isjeckate i preliti sa malo limunovog soka da ne tamni. U tako umućen maslac dodavati ohlađenu kremu i mutiti najvećom brzinom i malo duže da se sve fino sjedini.
 
Plazmu ili piškote natapati u mlakom mlijeku sa vanilijom i redati prvo 4x4 keksa pa krema, onda 3x4 + krema, 2x4 keksa + krema i 1x4 + krema i sve fino obraditi kremom.


Ukrasiti po želji sa 200 ml umućenog šlaga ili šlag kremom.

Posluživanje

Ostaviti nekoliko sati ili najbolje preko noći u frižideru da keks malo omekša da se može fino rezati.

Napomena: Što se tiče pudinga, naravno da može i puding od vanilije, ali pošto je meni ovaj dostupan koristim ga jer pojača aromu banane :)

Prijatno!


LEDENI BRIJEG
4/ 5
Oleh