ponedjeljak, 11. svibnja 2015.

Lagana kivi torta



Sastojci

Broj osoba:
    12 osoba

    Krema:
     5 dl slatkog vrhnja
     4 dl kiselog vrhnja
     15 dag mliječnog namaza dukatela ili sl (ili svježeg sira)
     15 dag šećera u prahu
     pola limuna – sok
     1 vanilin šećer
     1 instant želatina
    Ostalo:
     8-10 kom kivija
     30 dag piškota
     1 preljev za torte svijetli
     2,5 dl vode
     2 žlice šećera




Priprema


    Kivi očistiti i narezati na krugove.
 
    Obruč za tortu (26 cm) obložiti folijom i staviti na tanjur za torte.
 
    Piškotama obložiti prvo dno tanjura, a zatim obložiti stranice obruča polovinama piškota.
 
    U jednoj posudi izraditi slatko vrhnje u čvrsti šlag.
 
    U drugoj posudi dobro izmiješati: kiselo vrhnje s mliječnim namazom, šećerom u prahu, vanilin šećerom i sokom od pola limuna. Kad je dobro promiješano dodati instant želatinu i miksati da se želatina dobro izmiješa i otopi. U tu smjesu dodati 2/3 šlaga, a 1/3 ostaviti za ukrašavanje torte.
 
    Polovinom kreme napuniti kalup te na nju složiti kolutove kivija. Prekriti preostalom polovinom kreme i kolutovima kivija te staviti u hladnjak.
 
    Preljev za torte pripremiti prema uputama na vrećici:
    Promiješati sadržaj vrečice sa 2 žlice šećera i 3 žlice hladne vode (oduzeti od 2, 5 dl). Ostatak vode zagrijati do vrenja, maknuti s vatre, dodati pripremljenu smjesu, vratiti na vatru i miješati do ponovnog vrenja. Preljev hladiti 1 minutu pa preliti preko kivija.
 
    Tortu prije rezanja držati u hladnjaku cca 4 sata. Skinuti obruč i maknuti foliju pa poslužiti :)
 
    Keksi na vrhu torte su rezani u koso na pola pa nataknuti na tek stavljen preljev.



Izvor: coolinarika.com
Lagana kivi torta
4/ 5
Oleh