petak, 22. svibnja 2015.

Karpati a.k.a. Princez kolač


Sastojci
princez kore :-))
2 dcl vode
50 g butterina
100 g maslaca
2 dcl brašna
2 pune žlice škrobnog brašna (gussnela)
2 žlice vanilin šećera
pola žličice sode
pola žličice soli
5 većih jaja
prozračna krema s tapiokom i grisom
1 l mlijeka (light)
300 ml soka iz kompota (kruška)
10 žlica škroba tapioke
3 žlice pšenične krupice (grisa)
3 žumanca
150 g smeđeg šećera
+ snijeg od 3 bjelanca
1 paketić instant želatine fix
3 žlice mandarinetta
kruške i višnje iz kompota (ili po želji)
mandarinetto šlag krema
500 ml biljnog vrhnja za šlag
250 g neutralnog krem jogurta
6 žlica mandarinetta
6 žlica mlijeka
1 paketić instant želatine fix



Priprema

Za princez kore na laganoj vatri otopiti vodu s buterrinom i maslacem te vanilin šećerom i solju, umiješati prosijano brašno sa sodom i škrobnim brašnom. Umiksati jedno po jedno jaje i podijeliti na 2 dijela. Limove za pečenje obložiti pek papirom (dimenzije cca 30×30cm).

Tanko razmazati smjesu i fino je zagladiti dugim nožem. Peći na 200*C, prije toga pećnicu ugrijati na 250*C. Kora je pečena kada poprimi intenzivniju zlatnu boju. Izvaditi van i maknuti iz lima za pečenje, ostaviti da se ohladi/e.

U mlijeku i soku zakuhati tapioku, gris, šećer i žumanca. Miješajući hladiti (u kupci sa hladnom vodom i ledom) do točke kada je još uvijek maaaalko topla, mlačna ustvari.

Istući krut snijeg od bjelanaca (sa par kapi soka limuna) i lagano ga umiješati u kremu uz instant želatinu fix i mandarinetto. Kremu lagano razmazati po donjoj kori (ona kora koja će imati manje ‘Karpate’ :-)). Po kremi rasporediti ocijeđeno voće i lagano ga potisnuti u kremu. Staviti u hladnjak da očvrsne…

Izmiksati vrhnje za šlag (ne prečvrsto!), umiješati sve sastojke i uzeti gornju koru te je preokrenuti naopačke i kremom popuniti udubine, zagladiti. Ostatak kreme razmazati po voću i poklopiti korom – naravno da je preokrenete nazad. :-))

Kolač staviti u hladnjak na jedan kvalitetan beauty sleep. Režite dugim, tankim, oštrim nožem kojim prvo prođete kroz mlaz vrele vode i otresete višak. Nakon rezanja posipati šećerom u prahu i vaditi kocke na poslužavnik.

Pažnja!
Umjesto škroba tapioke možete koristiti običan škrob koji sam ja noćna ptičica taman potrošila na kore :-) I vidim da imam tapioku na čijoj poleđini piše da se u istoj količini zamjenjuje sa njime. To bi naravno bio gussnel/gustin.
Koristila sam svoj domaći kompot od krušaka sa medom, zimskim začinima i rumom. Fantastično je leglo uz mandarinetto… koji mi je stigao iz Dubrovnika, homemade :-)) Zaljubljena sam u tu aromu!



Izvor: coolinarika.com
Karpati a.k.a. Princez kolač
4/ 5
Oleh