subota, 30. svibnja 2015.

Čokoladni menta kolač


Sastojci

biskvit

 4 kom jaja
 100 g šećer
 8 žlica mlijeko
 1 vrećicačaj od mente
 150 g brašno
 30 g kakao
 1/2 m.ž.prašak za pecivo
 4 žlice ulja
FIL:

 500 m lmlijeka
 2 žlice brašna tip 400
 3 žlice gustina
 100 gšećera (tko želi može i manje)
 50 g bijele čokolade
 125 g maslac ili margarin
 3 vrećicečaj od mente
 150 mlslatko vrhnje ili biljno
GLAZURA

 150 g čokolade
 50 g maslac ili margarin
 par kapi ulja
PRELJEV ZA BISKVIT

 100 ml mlijeka
 50 gčokolade ili ako želite slatki kakao



Priprema

odvojite 400 ml mlijeka i stavite na laganu vatru da zakuha s vrećicama čaja. ugasite izvor topline i sačekajte 5 minuta da se mlijeko aromatizira.

u preostalih 100 ml mlijeka dodajte brašno, gustin i šećer te izradite da bude bez grudica.

Ponovo zakuhajte mlijeko i kuhajte kremu mješajući na laganoj vatri. kada isključite izvor topline umješajte čokoladu. U tek malo prohlađenu kremu umješajte maslac. ja kremu hladim tako što ju uronim u hladnu vodu i miješam dok se malo ne prohladi da se ne uhvati korica, a vi kako želite.

kad se krema skroz ohladi dodajte ulupano slatko vrhnje.

ugrijati mlijeko i opet dodati vrećicu čaja od mente i ostaviti 5 minuda da se aromatizira.

odvojiti bjelanjke od žumanjaka i ulupati čvrsti snijeg, zatim dodati žumanjke, još malo izmikasti, a zatim umješati aromatizirano mlijeko i prosijane suhe sastojke te miješati lagano špatulom, na kraju umješati ulje i sjediniti sa svime.

istresti u pleh 35×28 i peći na 170 C.

ja sam pekla samo 10 min na vrućem zraku, a mislim da sam mogla i kraće.

ugrijati mlijeko, otopiti čokoladu i preliti preko pečenog biskvita.

Namazati kremu preko hladnog biskvita.

Otopiti čokoladu s maslacem (ja u mikrovalki) dobro izmješati da se lijepo sjedine ukapati par kapi ulja i izliti preko kolača.

5
krema u ovom kolaču jako podsjeća na moje omiljene after eight, pa tko ih voli uživanje je neizbježno

ukoliko volite više kreme možete ju duplirati, što ću vjerojatno napraviti idući put kada budem pravila kolač. biskvit ću vjerojatno ispeći u većem plehu da dobijem tanji. ukoliko imate neki svoj omiljeni biskvit možete i njega ispeći umjesto ovoga. mogućnosti su ogromne samo treba htjeti.



coolinarka.com
Čokoladni menta kolač
4/ 5
Oleh