četvrtak, 9. travnja 2015.

Savijača s višnjama

Savijača obično naziv nosi po nadjevu. Ali, bila ona od višnje, jabuke,šljiva, sira, grožđica,dizana ili od tankoga tijesta, imenom opisuje postupak uvijanja nadjeva unutar prozirnog lista tijesta.



Sastojci

    Za tijesto:
     300 g Pšeničnog glatkog brašna Podravka By Podravka
     2 žlice ulja
     100-200 ml mlake vode
      sol
    Za nadjev:


     50 g maslaca
     50-70 g Krušnih mrvica
     700 g višanja bez koštica
     150 g šećera
     1 Vanilin šećer Dolcela By Podravka
      Cimeta mljevenog Podravka By Podravka
    Za premazivanje:
      maslac
    Za posipavanje:
      šećer u prahu



Priprema

    1
    Priprema tijesta: brašno stavite na dasku, u sredinu dodajte ulje i miješajte dodajući mlaku, slanu vodu. Kad dobijete mekano tijesto, dobro ga izradite rukom ili električnom mješalicom dok ne postane sasvim glatko.
    2
    Tijesto razdijelite na dva dijela, premažite uljem i ostavite stajati oko pola sata.
    3
    Stolnjak pospite brašnom, tijesto stavite u sredinu i valjkom ga malo izvaljajte, a zatim rukama izvlačite od sredine prema kraju, dok ne postane gotovo prozirno.
    4
    Priprema nadjeva: na maslacu popecite krušne mrvice, pa ih premažite po razvučenom tijestu. Potom složite pola količine ocijeđenih višanja, posipajte s pola količine šećera, vanilin šećera i cimeta, pa pomoću stolnjaka savijte savijaču. Postupak ponovite s drugim dijelom tijesta.
    5
    Stavite je u namašćeni pleh, premažite rastopljenim maslacem i pecite oko 40 minuta na temperaturi od 200°C.

Posluživanje



Pečene savijače još tople posipajte šećerom u prahu.
Savjet

Krušne mrvice možete zamijeniti biskvitnima.

Savijača s višnjama
4/ 5
Oleh