Sastojci
500 g glatkog brašna
250 g čvaraka
2+1 žutanjak
1/2 kocke kvasca
1 šalica (oko 2 dl) mlijeka
sol,papar
1,5 dl bijelog vina
100 g masti
Priprema
1.
čvarke treba sitno narezati- ja sam ih usitnila u multipraktiku
2.
dignuti kvasac u mlijeku +mrvica šećera
3.
u zdjelu staviti čvarke, žutanjke-2, dignuti kvasac, sol ,papar i vino ( za inat nisam imala doma ni jedno bijelo pa je pao benkovački roze, ostatak se nije bacio ..ne…. ne.. ) i zamijesite tijesto s brašnom. tijesto je podatno i ne lijepi se . po potrebi možda će ići i malo više brašna..dobro izraditi tijesto i ostaviti da se odmara 30 minuta -na sobnoj temperaturi.
4.
rastanjiti tijesto valjkom na 1 cm i premazati hladnom masti u tankom sloju. mast je kruta kad je hladna pa sam je ja malo “izgnjavila” žlicom da se može razmazati. preklopiti kao knjigu. prvo jednim dijelom do pola, a onda s drugom polovicom preko toga. opet se odmara 30 min. ponoviti postupak još 2 puta uz odmaranje…moram priznati da ja nisam čekala ovih pol sata zbog sveopće nestrpljivosti a mislim da slikice kažu da su super ispale!
5.
vaditi okruglim kalupom i na površini zasjeći kvadratiće, tj. crte vodoravne i okomite..poslagati na pek papir , premazati razmućenim žutanjkom i peći u dobro zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 25 minuta. trebaju dobiti boju…ja sam jednu turu jače ispekla a jednu slabije…njemu je bolje jače…..
6.
kako je svrha ovog premazivanja i preklapanja da se tijesto lista ostatak tijesta se ne bi trebao premijestiti jer će se to listanje izgubiti, ali nipošto ne bacamo ostanjke….sve će se pojesti . samo ih ispecite kako su ostali!!
Izbor: coolinarika.com
Pogačice sa čvarcima
4/
5
Oleh
admin