subota, 4. travnja 2015.

Pileci paprikas sa noklicama

Na ovaj nacin je kuhala paprikas moja pokojna baka,moja mama ga tako radi,a evo i ja nastavljam tradiciju.

         

Sastojci


    Povrce
     1 crveni luk
     1-2 mrkve
     1/2 kom celerovog korjena(moze,a ne mora)
     1 crvena paprika
     4 krompira
     1 kasika paradajz pire (iz tube ili staklenke)
      voda za podliti paprikas
     2-3 lovorova lista
    Meso
     4 kom batka sa zabatkom
     1 kom bijelo meso
     po zelji vegeta
     1 kasikica aleva paprika
     po zelji biber
     malo ulja
    Nokle
     2 jaja
     5 dobro napunjenih kasika brasna
     2 kasike griza
     1 dl mineralna voda,a moze i obicna voda




Priprema


Isjeckate na kockice luk i prodinstate ga kratko na malo ulja. # Dodate ociscenu i na kolutove isjecenu mrkvu, celer, papriku isjecenu na kockice, lovorov list. # Dok se to dinsta, operete meso, odvojite batke od zabataka, bijelo meso isjecete na cetvoro i sve to dodate na dinstano povrce. # Dinstajte oko 10 min ili dok meso malo ne pobijeli.U medjuvremenu ocistite krompir i isjeckajte ga na kocke.Dodajte ga mesu, odmah dodajte i alevu papriku i vegetu po zelji, pa dinstajte uz povremeno mjesanje oko 5 min.Sad dodajte vrucu vodu, toliko da vam dobro prekrije sve u serpi. # Poklopite i kuvajte dalje na laganoj vatri, opet nekih 10 min! # U medjuvremenu pripremite nokle, tako sto cete viljuskom izmutit jaja, dodati brasno, griz i pomalo dodavati vodu.Ostavite da odstoji dok se paprikas kuha. Na kraju dodajte kasiku paradajz pire i nokle vadite viljuskom ili kasikom kako vam je zgodnije.Paprikas je gotov onda kada se krumpir fino da izgnjecit viljuskom i kad se meso lagano da odvojiti od kostiju i kada knedle fino nabubre i isplivaju na povrsinu!Na kraju mozete posuti sitno isjeckanim persunom, biber dodajte po zelji!



Izvor: coolinarika.com
Pileci paprikas sa noklicama
4/ 5
Oleh