ponedjeljak, 27. travnja 2015.

NAJMOĆNIJA DOMAĆA VEGETA: Prirodna i zdrava, bez otrovnih konzervansa i pojačivača okusa

evo ga, stvarno je moguće napraviti domaću Podravkinu Vegetu, bez MSG-a (Monosodium glutamat – pojačivač okusa) i bilo kakvih drugih dodataka.



 Ona doista miriše na tu mješavinu začina, probali smo ju dodati u juhu i ne primjeti se razlika. Ovo se isplati svima onima koji imaju peć na drva iliti smederevac – jer se povrće dugo suši. Ako pak imate dehidrator – još bolje.

Sastav:
 – 3 srednje mrkve
 – 2 srednja pastrnjaka (paškanat, bijela mrkva)
– 1 manji poriluk – pola manjeg korijena celera
– pola manjeg crvenog luka
– 2-3 češnjaka
– šaka svježeg peršinovog lišća (može i više po želji)
 – 1 manji krumpir


– kukuruzni škrob
– gusnel, gustin
– sol

super je ako vam je sve povrće domaće kao i moje, onda tek znate da je ovo zdravija verzija, ili ako imate tržnicu u blizini pa na njoj nabavite svježe povrće.

 Priprema:

Svo povrće operite i nasjeckajte na sitno, ne skroz sitno, ali na što manje komadiće nasjeckate – prije će vam se osušiti. Na tepsiju stavite masni papir za pečenje, povrće pomiješajte i poslažite ravnomjerno po papiru. Osušeno povrće treba ovako izgledati Sada slijedi sušenje Povrće je potrebno sušiti od 10-12 sati, zavisno od pećnice – neka je jača, neka slabija. U svakoj će se povrće sušiti otprilike oko 10 sati. Naravno, vi ga s vremena na vrijeme budete gledali, možda u nekoj pećnici bude suho već za 6-8 sati, budete skužili da je pod prstima suho. Ne morate se striktno držati satnice – neka vam samo bude mali vodič za lakši postupak. Evo na što morate paziti zavisno od pećnice u kojoj ćete sušiti: Peć na drva: Ukoliko ložite peć i stalno je vruća – vrata imajte stalno otvorena. Ukoliko ćete povrće ostaviti u pećnici preko noći dok peć nije jako vruća i dok se ne loži – tada vrata pećnice imajte polu zatvorena. Provjeravate svakih par sati pa ćete vidjeti kada bude suho. Pećnica na struju: Pećnicu upalite na 70C – ili eventualno malo višu, vrata ostavite blago otvorena kako bi vlaga mogla izaći van. Kada se povrće već lagano osuši, smanjite temperatutu na 60C ili eventualno na 50C – zavisi o jačini pećnice i sušite još sve dok pod prstima ne osjetite da je suho. Dehidrator za hranu: Postoji normalna opcija sušenja i samo nju slijedite. Kada je ono suho, dodajte mu: – 1 žlicu kukuruznog škroba (gusnel, gustin – služi da se sve ne zgruda) – soli po želji (Vegeta je u originalu jako slana, ja sam dodala oko 200 g soli sigurno, ali najbolje sipajte malo po malo pa ćete vidjeti) Povrće sa soli dodatno usitnite u blenderu ili u mlincu za kavu. Ja sam isprobala i jedno i drugo, evo na slici dolje:



 Izvor: domacica.com

NAJMOĆNIJA DOMAĆA VEGETA: Prirodna i zdrava, bez otrovnih konzervansa i pojačivača okusa
4/ 5
Oleh