petak, 17. travnja 2015.

Krofne u mlijeku





Sastojci

    dizano tijesto
     1 kockica svježi kvasac
     1 žličica šećera
     malo soli
     šaka masti
     2 žumanjka
     oko 6 dl mlijeka
     80-90dkg. glatkog brašna
     2 žlice šećera
      po želji rakijice ili limunove korice
    preljev
     5 dl mlijeka
     4 žlice šećera
     po želji vanilin šećera ili ruma





Priprema

    Tijesto
    1.
    Razmrviti kvasac u toplo mlijeko i dodati žličicu šećera
    2.
    Dobro promiješati dok se kvasac ne otopi i uliti u zdjelu sa prosijanim brašnom. Ostaviti na toplom dok se ne napravi pjenica
    3.
    Dodati ostale sastojke i umijesiti mekano tijesto ali da se odvaja od dlana. Po potrebi dodati još brašna. Malo ga umiti uljem. Ostaviti na toplom da udvostruči volumen
    4.
    Tijesto premijesiti na pobrašnjenoj podlozi i razvaljati na 3 cm debljine. Rezati okruglim kalupom promjera 8 cm.
    5.
    Složiti u tepsiju jednu do druge. Tepsiju nije potrebno mazati masnoćom.
    6.
    Ostatak tijesta premijesiti i ponoviti postupak pod točkom 4 i 5, ili napraviti gužvaricu ili buhtlice, nakon što popunite jednu tepsiju.
    7.
    Ostaviti na toplom da malo uzađu.
    8.
    Za to vrijeme zagrijati mlijeko sa šećerom za preljev, dok se šećer ne rastopi. Za jednu tepsiju treba 5 dl mlijeka.
    9.
    Prelijevati preko svih krofni i lagano protresti tepsiju da isplivaju
    10.
    Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 30 minuta.
    11.
    Jako će se podići dok se peku

Posluživanje

    Poslužiti tople sa malo mlijeka u kom su se pekle. Na svaku staviti malo pekmeza i posipati sitnim šećerom
    Nisu jako gnjecave kako se može činiti na prvi pogled, ali su jako mekane i sočne odozdola. U mlijeko za preljev može se dodati vanilin šećer ili rum, po želji.



Izvor: coolinarika.com
         
Krofne u mlijeku
4/ 5
Oleh