četvrtak, 30. travnja 2015.

Dekorativna torta sa jagodama



Potrebni sastojci:

Krema:
500 ml mlijeka
3 vanilin šećera
100 gr šećera
5 žumanjaka
25 gr brašna
30 gr gustina
20 gr margarina
230 gr margarina

Biskvit:
4 jaja
120 gr šećera
90 gr brašna
1 kg jagoda (dio za tortu, dio za dekoraciju)

Preliv:
150-200 gr jagoda (oduzeti od 1 kg jagoda)
3 kašike vode
2 pune kašike šećera
2 listića želatine



Način pripreme:

Krema:Stavite mlijeko da se kuha u koje ste dodali vanilin šećer i 50 gr šećera. Pjenasto umutite žumanjke sa 50 gr šećera, u žumanjak dodajte brašno i gusin, te sve sjedinite.U žumanjke ulijte uzavrelo mlijeko i vratite na srednju vatru, stalno miješajte dok se ne zgusne.Skinite s vatre i umiješajte 20 gr margarina. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se rashladi. Margarin sobne temperature izradite i pomiješajte sa kremom.

Biskvit: Odvojite žumanjke od bjelanjaka, zatim bjelanjke umutite u čvrsti snijeg. U žumanjke dodajte šećer i pjenasto izradite, dodjate bjelanjak,postepeno dodajte brašno muteći kuvačom. Smjesu podijelite u dva dijela i napraviti dva biskvita.

Preliv od jagoda: Izrežite jagode i stavite u posudu, dodajte vodu i usitnite sa štapnim mikserom. Procjedite kroz cjedilo jagode u lončić gdje ćete kuhati. Dodajte šećer i ostavite da malo kuha. Za to vrijeme ostavite želatinu da nabubri, dovoljno je 5 minuta. Nakon što ste skinuli jagode s vatre izvadite želatinu iz vode i rastopite u jagodama.

Na tacnu stavite obruč i postavite biskvit. Jagode operite, ocjedite na ubrusu svaku prerežite po dužini, odrežite širi dio kako bi stajale i slažite uz stranice obruča tako da odrezani dio bude okrenut prema van.
Pola kreme ulijte preko biskvita, poslažite izrezane jagode, prelijte ostatak kreme, prekrijte drugim biskvitom, prelijte sa preljevom od jagoda. Kada se torta stegne, postavite dekoraciju, piše Kolači.biz.
Dekorativna torta sa jagodama
4/ 5
Oleh