petak, 17. travnja 2015.

Akvarijum torta


Torta bez brasna i jaja. Kombinacija fila sa zelatinom i slagom i redova sa kokosom, cokoladom, zele-bombonima i orasima.



Sastojci

     750 ml mleka
     300 grama secera
     4 kesice zelatine (ukupno 40 grama)
     100 grama kokosovog brasna
     100 grama naribane cokolade


     100 grama iseckanih zele-bombona
     100 grama mlevenih orasa
     4 kesice slaga (160 grama)
    Za ukrasavanje:
     2 kesice slaga
      mleko za slag


Priprema
1
Mleko i secer staviti u vecu serpu, prokuvati i ostaviti da se hladi.
2
Zelatin razmutiti u 16 kasika hladne vode i ostaviti da nabubri.
3
Mlak fil prebaciti u drugu veliku posudu, dodati zelatin i sve izmiksati. Ovu smesu povremeno promesati dok se skroz ne ohladi.
4
U hladnu smesu staviti 4 kesice slaga i mutiti mikserom sve dok ne pocne ostajati trag miksera po filu.
5
Uzeti kalup za tortu ili serpu od 5 litara i obloziti je plasticnom folijom. Fil odokativno podeliti na 4 dela.
6
Dno kalupa posuti sa kokosovim brasnom. Preko toga rasporediti 10 punih kasika fila. Zatim staviti naribanu cokoladu i natapkati je sa malo mleka (da se ne bi razdvajali slojevi kod rezanja torte).
7
Preko cokolade namazati novi sloj fila pa rasporediti naseckane zele-bombone, zatim opet fil.
8
Preko fila mleveni orasi natapkani sa samo malo mleka i na kraju fil.
9
Jednostavnije: kokos – fil – cokolada – fil – zele bomboni -fil- orasi – fil.
10
Kalup prekriti folijom i staviti ga u zamrzivac na najmanje 4 sata, iako je najbolje da prenoci u zamrzivacu.
11
Tortu prebaciti na tacnu i ukrasiti je sa umucenim slagom ili slatkim vrhnjem.
Posluživanje


Ako ne volite kokos, zamenite ga sa lesnjacima ili bademima.
Ova torta se moze napraviti nekoliko dana ranije pre nekog slavlja i drzati u zamrzivacu. Takodjer se moze zamrznuti u komadima i naknadno ukrasiti sa slagom.
Ovaj recept sam davno prepisala sa “Serbian cafe”. Autor je bila gospodja kopiR.
Akvarijum torta
4/ 5
Oleh