srijeda, 25. ožujka 2015.

Vrhunska torta od čokolade i banana – Zadivit će vas!


Sastojci

Kora

113 g čokolade za kuvanje
2 kašike ruma ili kafe
113 g putera na sobnoj temperaturi
130 g šećera plus jedna kašika
3 jaja
razdvojena belanca od žumanaca
Malo soli
35 g mlevenih badema
¼ kašičice ekstrakta badema
80 g brašna
Za preliv

113 g čokolade
4 kašike ruma ili kafe
170 g putera
Listići badema ili nešto drugo po vašoj želji za posipanje


Priprema

Uključite rernu da se greje na 180C, a okrugli kalup za torte namastite i obložite masnim papirom. Čokoladu prelijte rumom ili kafom, pa stavite da se otopi na pari i ostavite da se hladi. U posudi za mućenje mikserom mešajte puter i šećer dok ne postane penasto, nakon toga dodajte žumanca jedno po jedno, čokoladu, ekstrakt badema i mlevene bademe, pa mešajte da se sve sjedini.

U posebnoj posudi miksajte belanca sa malo soli dok ne postanu čvrsta, dodajte kašiku šećera i mešajte dok se ne pojave čvrsti vrhovi. Belance, deo po deo, polako umešajte u čokoladnu smesu, a na kraju dodajte i brašno. U ovom slučaju ne koristite mikser već varjaču. Smesu istresite u kalup i pecite 25 minuta.

Za preliv na pari istopite čokoladu sa rumom i kafom. Sklonite čokoladu sa pare pa dodavajte kašiku po kašiku putera i mešajte dok se sve ne sjedini, ostavite preliv da se hladi 15-20 minuta, s tim da svakih pet minuta promešate. Preko ohlađene kore prelijte kremu, pa tortu pospite bademima u listićima.



Izvor: receptovanje.com
Vrhunska torta od čokolade i banana – Zadivit će vas!
4/ 5
Oleh