četvrtak, 21. svibnja 2015.

TRADICIONALNE TURSKE KAPE

Jednostavan kolač, prepisan iz starih svesaka moje mame. Vrlo malo poznat ljudima, ali
osvaja na prvi zalogaj...

SASTOJCI PRIPREMA
* čaša ulja
* čaša mlijeka
* kvasac
* 2 jaja
* brašna malo manje od 1 kg


Za šerbet: šećer i voda

Priprema: 

1 U dublji sud prosijati brašno, dodati kvasac. Kvasac
pripremiti kao za hljeb, bilo da je suvi ili svjež.
Dodati dva jajeta, ulje i mlijeko. I umijesiti glatko
tijesto. Tijesto ne smije biti ni pretvrdo, ali ni
mljecavo.
2 Podijeliti tijesto na dva jednaka dijela. Radni sto
posuti kakaoom, da se tijesto ne lijepi za podlogu
i na tome premijesiti jedan dio tijesta, postepeno
posipajući kakaoom, dok tijesto ne dobije
ujednačenu smeđu boju. Ne treba odustajati, nego
uporno mijesiti dok se ne sjedini. Uspjeh je
zagarantovan!
18
3 Ostaviti zajedno sa bijelim djelom da malo odstoji,
da nadođe. A onda kidati male kuglice od bijelog i
tamnog dijela. Savki za sebe izvaljati u štapić, pri
tome tijesto ne bi trebalo da puca. A zatim uvijati
naizmejnično. I onda samo smotati u krug.
4 Tepsija u koju ćete ređati bubamare mora biti
dublja zbog šerbeta kojim ćete ga zaliti. Takođe,
tepsiju nema potrebe uljiti. Jednostavno poređati
bubamare i peći na umjerenoj temperaturi, dok ne
porumene, tj. ne budu pečene.
5 Ostaviti ih malo da se ohlade. U međuvremenu, u
šerpi napraviti šerbet od šećera i vode, na ovu
količinu tijesta ide oko 1kg šećera i 1l vode, ali ja
stavim malo više vode, jer su sočnije. Preliti
bubamare i ostaviti da se natope. Nakon nekog
vremena okrenuti i i sa druge strane da upiju
šerbet.


6 Dodatni savjet: Mnogo su ukusnije ako se malo
više zaliju, nego ako su suvlje. Prijatno!
TRADICIONALNE TURSKE KAPE
4/ 5
Oleh