utorak, 30. lipnja 2015.

Torta sa jagodama


Sastojci:

Za rolat: 5 jaja, 5 kašika šećera, 5 kašika brašna, pola kesice raška
za pecivo, 2 kašike kakaoa, kesica vanil – šećera;
Za fil: 1 l mleka, 10 kašika šećera, 10 kašika gustina, 250 g maslaca, kesica vanil - šećera, 100 g šećera u prahu, 400 g jagoda.




Priprema rolata: Umutiti čvrst sneg od belanaca i postepeno dodavati šećer, muteći sve vreme. Varjačom umešati jedno po jedno žumance, brašno pomešano sa praškom za pecivo, kakao i vanilin šećer. Sipati u četvrtasti pleh obložen kolačarskim papirom i peći na 200 stepeni, oko 15 minuta. Ispečenu koru izvaditi iz pleha, urolati i ostaviti da se ohladi.
Priprema fila: Od 1 l mleka izdvojiti 1 dl, a preostalo mleko staviti da provri. Sjediniti gustin, šećer, vanilin šećer, preostalo mleko i sve dobro izmešati. Smesu sipati u mleko koje vri. Skuvati fil i ostaviti da se ohladi. Umutiti maslac sa šećerom u prahu i sjediniti sa ohlađenim filom. Ohlađenu koru odviti, premazati filom i ponovo urolati. U preostali fil dodati očišćene, oprane i iseckane jagode. Okruglu dublju posudu obložiti providnom folijom. Dno i stranice posude obložiti isečenim rolatom na šnite debljine 1 cm, naliti filom od jagoda i zatvoriti providnom folijom. Posudu staviti u frižider da se hladi oko 2 sata, a zatim je prevrnuti na tacnu za posluženje. Dekorisati po želji.
Torta sa jagodama
4/ 5
Oleh