nedjelja, 7. lipnja 2015.

KULINARSKE TAJNE: KAKO DA PEČENI KROMPIR BUDE SAVRŠENO HRSKAV

Krompir je idealan prilog za skoro svako jelo, zbog svog neutralnog ukusa. Ovo mu takođe pruža mogućnost da se sprema na dosta različitih načina: da se prži, peče, kuva… Kako bi krompirići postali hrskavi, obično je potrebno da se isprže u dubokom ulju ili da se uvaljaju u masnoću i ispeku na jako visokoj temperaturi. Ali, ako želite da izbjegnete korištenje veće količine ulja, a da krompir i dalje bude hrskav, šta vam je činiti?


Zagrijte rernu na 220ºC.
Krompir prvo oljuštite. Nožem ga isijecite na kriške željenih dimenzija.
Stavite krompir u činiju hladne vode na 20 minuta kako bi iz njega izašao suvišan skrob.



Isperite krompir pod mlazom hladne vode pa ga vratite u činiju.
Dodajte jednu kašičicu masnoće u činiju. Koristite istopljeni puter, svinjsku mast, ulje ili masnoću od prženja slanine. Začinite začinima po ukusu; dodajte ruzmarin, biber, mljevenu papriku, kari… Dobro izmiješajte.
Poredajte krompir na pleh obložen papirom za pečenje. Rasporedite ih tako da se ne preklapaju, pa pecite pola sata.
Izvadite pleh iz rerne pa krompir okrenite na drugu stranu kako bi se sad pekla strana koja je bila dole. Pecite još pola sata.
Izvadite pečen krompir iz rerne i posolite.

Savjet: Nemojte soliti krompir prije nego što je pečen, jer će so spriječiti da postane taman i hrskav.


Izvor:  minimagazin.info
KULINARSKE TAJNE: KAKO DA PEČENI KROMPIR BUDE SAVRŠENO HRSKAV
4/ 5
Oleh