četvrtak, 21. svibnja 2015.

KORISNI SAVJETI - KAKO NJEGOVATI SUHU I OŠTEĆENU KOSU

Svatko od nas ima dane u kojima nam kosa ne izgleda onako kako bismo to željeli. Brojni šamponi, kreme i drugi preparati taj nam problem ponekad riješe. No, suha kosa ipak zahtijeva posebnu njegu.
U zimskim danima, kada se temperatura spušta ispod ništice, teško možemo reći da su uvjeti za održavanje zdravlja kose i frizure idealni. Često se događa da suha kosa ni nakon pranja ne izgleda drugačije jer su vanjski faktori koji negativno utječu na njenu kvalitetu i zdravlje brojni - agresivni šamponi, prečesto pranje, nekvalitetne boje, pretjerano korištenje sušila, kao i previše izlaganja suncu i vjetru.
No sve se to može i izbjeći - slijede savjeti:



1. Pažljivo sa šamponima
Prečesto pranje kose jedan je od najčešćih uzročnika njene suhoće. Mnogi vjeruju kako je kosa zdrava samo kada ''škripi'' pod prstima, pa je peru i više puta dnevno. Pogrešno! Naime, šamponi često sadrže agresivne sastojke koji s vlasi uklanjaju prirodnu masnoću, a upravo ona pomaže u održavanju vlažnosti kose. S druge strane, nježni šamponi stimuliraju rad žlijezda lojnica pa se preporuča kosu prati svaki četvrti dan. Najbolji šamponi za suhu kosu imaju pH vrijednost između 4.5 i 6.7, pa zapamtite da dječji šamponi nisu idelani jer je njihov pH - previsok.






2. Njegujte kosu
Prilikom šamponiranja suhe kose budite nježni, jer agresivno pranje dodatno može pridonijeti pucanju vlasi, kao i iritiranju vlasišta. Stoga masirajte tjeme jagodicama prstiju jer ćete na taj način potaknuti lučenje žlijezda lojnica.


3. Koristite regenerator
Suhoj kosi potreban je regenerator. Koristite one sa vrlo malo ili nimalo alkohola. Ukoliko svoju kosu možete usporediti sa slamom, pokušajte sa noćnim regeneratorom. Obilno ga nanesite na kosu i ostavite da djeluje preko noći, a ujutro isperite kosu u mlakoj vodi i lagano prosušite. Dakako, ne zaboravite prije spavanja stavite kapu.


4. I vruće ulje može pomoći
Frizeri često preporučuju korištenje vrućega ulja za obnovu suhe i oštećene kose. No zbog toga ne morate otići u frizerski salon jer u mnogim trgovinama možete pronaći preparate za kućnu upotrebu. Pročitajte upute, zagrijte ulje, nanesite ga na kosu i ostavite da djeluje od 5 do 20 minuta, ovisno o dužini i suhoći kose. Također ne zaboravite staviti kapu.


5. Smanjite češljanje
Usprkos svemu što ste čuli, često češljanje suhe kose dodatno je oštećuje i može uzrokovati njeno ispadanje. Suha kosa izuzetno je osjetljiva na agresivno češljane. Ne treba stoga zanemariti ni vrstu četke koju koristite - najbolje su one sa gumenim vrhovima, a oštre zaobilazite u širokom krugu.





6. Umjereno s sušilom
Vruć zrak neprijatelj je suhoj kosi. Korištenje snažnog sušila i istodobno četkanje kose samo će pogoršati stanje. Zato, ako nemate vremena ostaviti kosu da se osuši prirodnim putem, smanjite sušilo na umjereno toplu temperaturu i pokušajte izbjeći četkanje kose za vrijeme sušenja.


Na kraju vam samo možemo reći da je kod njege kose važno ne pretjerivati u ničemu. Mazite svoju kosu svakodnevno, ali umjereno te redovito odlazite frizeru koji će vam pomoći održavati je zdravom, sjajnom i svježom.

http://svijet-ljepote.hr/
KORISNI SAVJETI - KAKO NJEGOVATI SUHU I OŠTEĆENU KOSU
4/ 5
Oleh