ponedjeljak, 11. svibnja 2015.

Kinderlada torta



Sastojci

     240 ml vode
     100 gr šećera
     3 kesice vanilin šećera
     400 gr mleka u prahu
     250 gr putera (maslaca)
     300 gr mlevenog keksa --plazma + oko 2 dl mleka
     150 gr istopljene bele čokolade za kuvanje
     120 gr mlečne čokolade milka
     500 ml slatke pavlake




Priprema


Staviti vodu sa šećerom i vanilinim šećerom u šerpu da provri. Kad provri malo izmešati dok se šećer ne istopi. Skloniti sa ringle i sipati u tankom mlazu u  posudu za mućenje gde smo prvo stavili mleko u prahu, uz neprestano mućenje mikserom. Mutiti dok se smjesa ne ohladi. (Ne bi trebalo da imate grudvice na ovaj način.) Dobićete smjesu kremaste strukture i mleko u prahu će biti izjednačeno. Mikserom izmutite omekšali puter jedno 10 tak min do pjenaste strukture, i kašiku po kašiku hladnog fila dodavajte u puter, još malo izmiksajte i osnovna smjesa je gotova.
 

Smjesa se prvo dijeli na 4 dijela, tj. četvrtina se izdvoji i doda u plazmu keks. U koji se po malo dodaje mleko tečno dok se ne dobije izjednačena a ne previše meka struktura koja je ujedno i kora.

Postavite obruč prečnika 24-25cm na tanjir za posluživanje i stavite smjesu od keksa poravnajte rukom i valjkom za testo ili čašom. Ostavite u frižider dok se priprema fil od milka čokolade.
 
Za crni fil : Ostatak osnovne smjese (3/4) podelite na dva dela.

U jedan dodajete otopljenu i prohlađenu  mlečnu čokoladu milka alpine, izjednačite i stavite preko kore od plazma keksa. Poravnajte i stavite u zamrzivač da se smjesa stisne ili u frižider.

Fil od bele čokolade:

Ostatak osnovne smjese se pomiješa sa istopljenom i prohlađenom čokoladom i prelije preko mlečnog fila. Fil nije tečan, i stisne se u frižideru skroz.

Ostaviti u frižideru da se ohladi i stisne nekoliko sati ili preko noći. Umutiti šlag od slatke pavlake ili iz kesice, skinuti obruč i ukrasiti po želji ili samo poravnati.
 

Napomena:

- mlečna čokolada je milka alpina

- bela čokolada je za kuvanje na meru

- obe su čokolade topljene na pari šerpa u šerpi gde voda ne dodiruje gornju posudu sa čokoladom i ne ključa.

- kad se ohladi i stisne torta je čvrsta kao bajadera, seći vrućim nožem

- torta je niža, sa ružama od slatke pavlake oko 4,5 cm ali je zasitna.



Izvor: coolinarika.com
Kinderlada torta
4/ 5
Oleh