četvrtak, 21. svibnja 2015.

DOMAĆE LISNATO TIJESTO KOJE SE MOZE ZAMRZNUTI KAO KUPOVNO



Sastojci
Za oko 800 g gotovog tijesta
350 g brašna
350 g maslaca
8 g soli
2 dl vode



Priprema
Ova količina tijesta predviđena je za najveći kalup kojeg najčešće dobijete prilikom kupnje pećnice. Ukoliko vam je potrebno manje tijesta, gotovo tijesto možete podijeliti u nekoliko komada, upotrijebiti onoliko koliko vam je potrebno, a ostatak možete zamrznuti.
VAŽNO!
Svi sastojci trebaju biti vrlo hladni, a površinu na kojoj valjate tijesto brašnite vrlo malo kako tijesto ne bi postalo žilavo. Što manje dodirujte rukama da se tijesto ne zagrijava!

1.
Na radnu površinu prosijte brašno sa soli. Napravite udubinu u koju ćete uliti vrlo hladnu vodu.

2.
Zamijesite tijesto. Mora biti glatko i elastično. Oblikujte kuglu i stavite na hladno da odmara 20-tak minuta.

3.
Ohlađeno tijesto razvaljajte, ne treba pretanko.
Na sredinu položite maslac tek izvađen iz hladnjaka.
Da bi ga bilo lakše valjati, možete ga vodoravno prerezati i komade položiti na tijesto jedan do drugoga.
Preklopite krajeve tijesta preko maslaca i razvaljajte sve zajeno na debljinu oko 1-1,5 cm.

4.
Razvaljano tijesto preklopite u tri dijela, pa ponovo razvaljajte u pravokutnik debljine 1cm. Ponovite postupak još jednom.

5.
Tijesto zatim ponovo preklopite u tri dijela i stavite odmarati 20-tak minuta.
Ohlađeno tijesto ponovo razvaljajte u pravokutnik debljine 1cm. Ponovite još jednom, pa opet ostavite da se hladi.
Ovaj korak ponovite još jednom! Zatim tijesto prerežite na dva jednaka dijela. Nakon toga tijeto možete zamrznuti ili još samo kratko ohladiti prije daljnje upotrebe.



6.
Kratko ohlađeno tijesto (ili odleđeno ako ste imali zamrznuto) razvaljajte u željeni oblik, stavite u kalup premazan masnoćom, po potrebi (za kremšnite i slično) nabockajte viljuškom kako se ne bi previše napuhnulo, te pecite 15-tak minuta na 200°C.

DOMAĆE LISNATO TIJESTO KOJE SE MOZE ZAMRZNUTI KAO KUPOVNO
4/ 5
Oleh