ponedjeljak, 30. ožujka 2015.

SALENJACI

Salenjake na ovaj način sam naučila raditi od moje tetke, koja  je mjastor za dizana tijesta.


Sastojci

tijesto
 1 kg brašna
1/2 l mlijeka
2 dcl mineralne vode
3 kašike šećera
1 kašika soli
1 jaje
1 kocka svježeg kvasca
oko 30 dkg sala



Priprema :

Ugrijati mlijeko. Odvojiti malo i staviti kvasac da uskisne. Ostalo mlijeko staviti u posudu u kojoj ćete mijesiti pa dodati mineralnu vodu, šećer, sol, žumance i utučeno bjelance.U to staviti uzašli kvasac i polako dodavati brašno da dobijete mekano tijesto (ne premekano).Ostaviti da 
udvostruči obujam, razvaljati i mazati samljevenim salom(može i margarin) i tijesto preklopiti kao za lisnato tijesto. Ostaviti da miruje 1/2 sata. Sve ponoviti još dva puta. Nakon toga razvaljati, rezati na trokute, na svaki trokut staviti malo marmelade, zaviti i ostaviti kifle da narastu pa staviti peći na 200 stupnjeva.Pečene posuti šećerom u prahu. Kad mi nestane sala kojeg uvijek stavim u zamrzivač da imam u toplijim danima zamijenim ga margarinom.



coolinarika.com
SALENJACI
4/ 5
Oleh