subota, 21. ožujka 2015.

DA LI JE OVO MOGUĆE: Ljekari tvrde da je beba zapravo…

Beba Fazile Fejzović je svaki dan pregledana, bila je pod stalnim nadzorom ljekara i drugog medicinskog osoblja. Primala je potrebnu terapiju i iz bolnice je otišla teška 3.050 grama, 200 grama manje nego kad je rođena, što je normalno. Tokom boravka u porodilištu Fazila Fejzović nije imala nikakvih primjedbi na tretman u našoj ustanovi, niti na ponašanje ljekara i drugog osoblja.







Trebalo je da ostane još deset sati, ali je na svoju odgovornost otišla ranije. Nismo mogli da je zaustavimo, jer su po nju došle dvije punoljetne osobe koje takođe nisu imale nikakve primjedbe – istakao je u srijedu načelnik Ginekološkog odeljenja Opšte bolnice u Novom Pazaru dr Nedžib Numanović.
Načelnik i njegovi saradnici demantovali su na konferenciji za štampu sve optužbe koje je na račun ljekara i osoblja ove ustanove dan ranije izrekla Fikreta Ademović, svekrva maloljetne Fazile Fejzović (16), čija beba je poginula prilikom pada helikopera Vojske Srbije kod Beograda.
– Fazila se nakon dva dana sa djetetom pojavila na Dječijem odjeljenju. Dijete je primljeno zbog teške patnje i gušenja, srce bebe nije kucalo, nije disala… Rođaci su rekli da je beba kod kuće hranjena dvotrećinskim kravljim mlijekom, jer se majka ne snalazi prilikom dojenja. Težina pri prijemu bila je ista, 3.050 grama. Odmah je pristupljeno reanimaciji, dijete je intubirano i aspiracijom iz pluća je izvučen mliječni sadržaj. Beba je prilikom hranjenja uvukla mlijeko u disajne puteve i došlo je do akutnog gušenja – naglasio je dr Numanović.

Beba je potom radi daljeg liječenja upućena u Klinički centar Kragujevac.
– Pomogli smo Fazili prilikom dojenja, ona se nije žalila ni na šta – istakla je babica Evica Mojsilović. – Kad bismo je pitale kako je, govorila je da je sve u redu, ali da ima bolove prilikom dojenja bebe. Dijete smo stavljale na dojku majke, bile smo tu i gledale kako počinje da sisa i da nema nikakvih problema.
Porodica Ademović optužila je ljekare i osoblje Ginekološkog odjeljenja da nisu pružili adekvatnu pomoć njihovoj snaji Fazili i tek rođenoj bebi, da je beba bila gladna u porodilištu, da Fazilu niko nije htio da sasluša i pomogne joj i da je plačući tražila da prije vremena napusti bolnicu.
POPOVIĆ DONIRAO 90.000 EURA


Biznismen Milan Popović donirao je 90.000 eura neophodnih za kupovinu opreme porodilištu u Novom Pazaru. Uskoro će biti naručena dva ručna transportna inkubatora, dva pulsna oksimetra, četiri CTG aparata, monitor sa EKG-om, dva seta za reanimaciju, četiri porođajna stola, dvije operacione LED lampe, tri sterilizatora autoklava i osam reflektora na stalku, pa će ljekari u ovom gradu imati bolje uslove za rad, ali će i majke “mirnije glave“ dolaziti na porođaj. Očekuje se da će u naredna dva mjeseca sva oprema biti u Novom Pazaru.
(Novosti.rs)
DA LI JE OVO MOGUĆE: Ljekari tvrde da je beba zapravo…
4/ 5
Oleh