nedjelja, 28. lipnja 2015.

Uskrsna torta Rosario


Sastojci
Za biskvit:
5 jaja
70 g šećera
60 g mljevenih oraha
50 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka By Podravka
2 žličice Praška za pecivo Dolcela By Podravka
4 bjelanjka
prstohvat soli
1 žlica šećera
Preljev za biskvit:
100 ml mlijeka
2 žlice ruma
Za prvu kremu:
200 g jagoda
2 vrećice Preljeva za torte Dolcela By Podravka
80 g šećera
500 ml vode
nekoliko kapi ekstrakta jagode
Za drugu kremu:
500 ml slatkog vrhnja za šlag
5 vrećica Vanilin šećera Dolcela By Podravka
200 g svježeg sira
200 ml tekućeg jogurta od jagode
nekoliko kapi ekstrakta ruma
1 vrećica Želatine Dolcela By Podravka
5 žlica vode
Za ukrašavanje:
jagode
mala čokoladna jaja



Priprema

1.
Za biskvit, jaja i šećer miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte sitno mljevene orahe pomiješane s brašnom i praškom za pecivo.
2.
Bjelanjcima dodajte sol i šećer, pa sve zajedno istucite u čvrst snijeg. Pripremljene bjelanjke lagano umiješajte u smjesu od jaja.
3.
Smjesu izlijte u tepsiju (32x22 cm) obloženu papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 170°C oko 25-30 minuta. Ohlađeni biskvit prerežite tako da dobijete 2 kore.
4.
Na podložak za serviranje torte stavite prozirnu, prianjajuću foliju. Stavite prvi biskvit i nakapajte polovicom preljeva koji pripremite tako da izmiješate mlijeko i rum.
5.
Oko biskvita stavite kalup kroz koji provučete prianjajuću foliju tako da ona bude s unutarnje strane kalupa. Po biskvitu posložite na ploške narezane jagode.
6.
Za prvu kremu sadržaj vrećice preljeva za torte pomiješajte sa šećerom i 6 žlica hladne vode. Ostatak vode zagrijte do vrenja, odmaknite s vatre i ulijte pripremljeni preljev. Opet sve zagrijte do vrenja, zatim preljev ohladite, umiješajte ekstrakt jagode i prelijte po jagodama. Ostavite hladiti oko 15-30 minuta.
7.
Za drugu kremu slatko vrhnje istucite u šlag. U šlag umiješajte vanilin šećer, svježi sir, jogurt i rum.
8.
Želatinu pomiješajte s vodom i ostavite bubriti 10 minuta. Mješavinu zagrijte da se otopi, odmaknite s vatre i kako biste lakše izradili želatinu, umiješajte joj žlicu druge kreme.
9.
Tako pripremljenu želatinu umiješajte u ostatak druge kreme i odmah nanesite na kolač.
10.
Preko kreme stavite drugi dio biskvita i natopite ga preostalim preljevom od mlijeka i ruma.
11.
Tortu ostavite u hladnjaku stajati nekoliko sati ili do drugog dana. Kalup skinite s torte, a zatim uklonite i foliju.
12.
Tortu prekrijte glazurom od bijele čokolade, a zatim glazurom od tamne čokolade.
Posluživanje
Tortu ostavite još sat vremena u hladnjaku, nakon toga je ukrasite uskrsnim ukrasima i poslužite.
Savjet
Ukoliko nemate četvrtasti kalup, tortu možete ispeći i u okruglom kalupu za torte (Ø 26 cm).



Izvor: coolinarika.com
Uskrsna torta Rosario
4/ 5
Oleh