Podvojile su svijet na strastvene obožavatelje fileka i radikalne apstinente koji ih ne žele ni vidjeti.
Tripice su legendarno jelo koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Podvojile su svijet na strastvene obožavatelje fileka i radikalne apstinente koji ih ne žele ni vidjeti. Prvi skupina ne posustaje u nagovaranju drugih da konačno probaju.
• 1 kg svježih telećih fileka
• 60 ml alkoholnog octa
• 3 glavice luka
• 1 režanj češnjaka
• 2 mrkve
• 2 stabljike celera
• 150 g pršuta
• 225 g kulena
• 225 g krvavice
• 1 žlica slatke paprike mljevene
• par listica kadulje
• 3 klinčića
• 300 g kuhanog graha
Fileke staviti u vodu s octom i ostaviti 20 minuta te isprati pod hladnom vodom i narezati na trakice. Zatim ih staviti u vodu i kuhati dok ne omekšaju. Vodu baciti. Od kosti pršuta skuhati temeljac (radi arome). Kratko prokuhati u vodi pola sata. Na maslinovom ulju popržiti sitno nasjeckani luk, mrkvu, celer i češnjak. Dodati sitno nakosani kulen, pršut i krvavicu. Kratko propirjati. Dodati fileke i miješati da se fileki zagriju pa podliti temeljecem od kostiju. Probati, posoliti i popapriti (paziti da se ne prezačini – kulen je ljutkast a pršut slan!). Dodati klinčiće i svježu kadulju, te grah. Krčkati lagano 15 minuta.
JELO KOJE JE PODIJELILO SVIJET! Pročitajte RECEPT za najbolju pripremu TRIPICA (špek fileki)!
4/
5
Oleh
admin