Sastojci
Za testo :
oko 600 gr brašna
malo ulja
mlake vode
Za nadev:
oko 1kg trešanja ili višanja
šećer
prezla
griz
Još: ulje za premazivanje
Priprema
Prosejte i spajte brašno u posudu. Na sredini u brašnu napravite rukom malo udubljenje. U njega slipajte ulje i polako dodajite mlaku vodu mešajući.
DOBRO umesite testo. Testo mora biti glatko, ne sme u njemu biti vazduha. Testo ne sme biti ni pretvrdo, ni premekano.
Dobijeno testo podeliti na dve jufke. Premazati jufke uljem, pokriti ih krpom, mada ih ja uvek pokrijem celofanom, i ostaviti da odstoje bar 20 min.
Na sto staviti soljnjak na kome ćete razvlačiti pitu. Oklagijom razvucite koliko može pa onda pouljite ponovo testo i ostavite da stoji 10-15 min. Nakon toga razvlačiti rukama. Prvo se razvlače krajevi testa. Potom podvući ruke ispod testa i lagano dlanovima razvlačiti. Nemojte razvlačiti prstima jer će testo pucati. Testo treba biti takno i providno. Na kraju testo lagano istresti kao da se istresa krpa, kako bi se malo prosušilo. Debele krajeve iseći nožem
Testo poprskati sa malo ulja, zatim rasuti šećer po testu, pa prezlu i griz. Na par cm od ivice testa staviti u red trešnje ili višnje koje su prethodno uvaljane u griz. Preko voća dodajte još šećera kašikom. Ukoliko vam je voće vodeno, dodajte i malo griza kašikom preko voća.
Uhvatiti kraj stoljnjaka i lagano prebaciti kraj testa preko voća. Zatim lagano dizati stoljnjak i rolati testo u pitu dok se pita ne okrene 3-4 puta. Lagano nožem preseći koru uz urolani deo.
Urolanu pitu staviti u pouljen pleh. Premazati je potom uljem da se ne bi sušila.
Isti postupak ponoviti sa ostatkom testa.
Od jedne razvučene jufke dobićete dve rolne pite koje će biti duge koliko je i širina jufke.
Pecite u zagrejanom plehu dok pita ne porumeni. Kada je pita gotova prekrijte je mokrom krpom, prvo celofan pa mokra krpa preko. Ukoliko želite da pita ostane hrskava, nemojte dugo držati ovaj celofan i krpu, dovoljno je par minuta.
Isečenu pitu posuti prah šećerom i služiti.
Savijača sa trešnjama (višnjama)
4/
5
Oleh
admin