Sastojci 6 osoba
(800 gr ili 2 srednja patlidžana plavi patlidžan
(400 gr) mleveno juneće meso
2 veće glavice crnog luka
4 paradajza
kašičica origana
pola kašičice bibera
so
pola veze peršuna
ulje
2 kašike maslinovog ulja
malo brašna
Za bešamel
120 gr putera
120 gr brašna
1,2 lit mleka
pola kašičice bibera
pola kašičice muskatnog oraha
so po ukusu
Priprema
Patlidžan dobro operite, obrišite kuhinjskim ubrusom i odsecite mu vrh sa peteljkom, a zatim isecite na kolutove debljine oko 2 prsta (nemojte ga ljuštiti). Posolite patlidžan i ostavite oko sat vremena da odstoji. Za to vreme spremite fil od mlevenog mesa.
Na ulju prvo propržite sitno seckani crni luk, zatim dodajte meso i sve zajedno propržite. Paradajz operite i presecite na pola, pa svaku polovinu izrendajte na krupno rende tako da Vam na kraju ostane samo ljuska u ruci. Ljusku bacite, a paradajz dodajte u meso i odmah dodajte origano, biber i so. Dinstajte sve zajedno dok ne ispari tečnost, a pred sam kraj dodajte seckani beli luk, peršun i 2 kašike maslinovog ulja. Sklonite sa šporeta fil i pripremite patlidžan.
Prvo ga ocedite od tečnosti koju je pustio, a zatim svaku šnitu uvaljajte u brašno. Na zagrejani teflon sipajte vrlo malo ulja i pecite patlidžan kratko, sa svake strane po minut, dva. Nemojte sipati odjednom dosta ulja jer će ga patlidžan upiti pa će biti suviše masno, nego svaki put pre nego što spustite nove šnite na teflon dodajte vrlo malo ulja. Ispečeni patlidžan poređajte na papirnu salvetu kako bi upila višak masnoće. U vatrostalnu posudu poređajte ispečene šnite patlidžana. Gledajte da lepo ‘’ukrojite’’ kako bi dno posude bilo potpuno pokriveno patlidžanom. Posudu ne morate podmazivati jer ste patlidžan pekli na ulju.
Preko patlidžana ravnomerno rasporedite fil i blago ga utapkajte kašikom (ne pritiskajte da se ne bi zgnječio patlidžan). Sada je vreme da napravite bešamel.
U šerpi zagrejte puter, dodajte brašno i propržite. Sklonite šerpu sa ringle i dodajte otprilike šolju mleka uz brzo mešanje kako se ne bi stvorile grudvice. Smanjite temperaturu kako ne bi zagorelo.Vratite ponovo šerpu na ringlu i mešajte sve vreme polako dodajući po malo mleka. Ovde je važno da polako dodajete mleko i brzo mešate, najbolje drvenom varjačom. Pre nego što utrošite svo mleko dodajte so, biber i muskatni orah. Kada ste utrošili svo mleko, neka baci još ključ ili dva i sklonite sa šporeta. Ovako pripremljen bešamel odmah prelijte preko fila i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 30-35 minuta
Posluživanje
Ova musaka je ukusna i hladna, jedino je malo komplikovaniji način spremanja ali se isplati jer je odlična.
Prijatno!
Izvor: coolinarika.com
Grčka musaka od plavog patlidžana
4/
5
Oleh
admin