Sastojci 4 osobe
300 g kora za burek (li za savijače)
po 150 g sireva: grojer, mocarela, parmezan, ementaler, labneh, grgonzola (ili roquefort ili neki drugi sir s plemenitom plijesni)
po potrebi kiselo vrhnje
malo sjeckanog peršina i ružmarina, nekoliko listova bosiljka
4 filea crvene pečene paprike
2 žlice maslinovog ulja
Priprema
1.
Tavu malo nauljimo. Koru stavimo u tavu, rubovi kora neka vise preko ruba tave. Na dno stavimo još jednu koru i premažemo uljem.
2.
Labneh namažemo po kori, dodamo naribani ementaler, pospemo s malo sjeckanog peršina. Pokrijemo sa dva sloja kora, svaki premažemo uljem.
Potom na kore potresemo parmezan, na parmezan naribamo groyer. Pokrijemo sa dva sloja kora, opet svaki sloj premažemo s malo ulja.
Na kore naribamo mocarelu i preko mocarele nadrobimo gorgonzolu ili roquefort ili neki drugi sličan sir. Dodamo grubo nasjeckane listiće bosiljka.
Pokrijemo s korama koje vise preko ruba tave, premažemo s malo ulja.
3.
Na srednjoj vatri u pokrivenoj tavi pečemo pet do sedam minuta, pazimo da donja kora ne zagori. Potom pažljivo okrenemo "burek" na tanjir ili poklopac i vratimo ga u tavu da je donja strana, koja je već pečena, okrenuta prema gore. Pečemo još oko sedam minuta, dok korica nije hrskava i dobije zlatastu boju.
4.
Dok se taj ekspresni burek peče, sitno nasjeckamo pečenu crvenu papriku, dodamo sjeckani ružmarin i peršin te maslinovo ulje. Umak poslužimo uz burek.
Posluživanje
Prema mom iskustvu, uz taj bi se burek moglo poslužiti kiselo vrhnje ili jogurt s peršinom, vlascem, bosiljkom ...
Umjesto sira labneh možemo upotrebiti i neki krem namaz razmiješan s malo kiselog vrhnja. A i sirevi mogu biti prema našem izboru. I kuhar u emisiji napomenuo je da stavimo sireve koje najviše volimo.
Izvor: coolinarika.com
Ekspres burek iz tave
4/
5
Oleh
admin